Ont i axeln, fysioterapeut i Stockholm, Fysioterapeut, Sjukgymnast
Odenplan, Vasastan, Stockholm, Stockholms län
Här bokar du tid för Ont i axeln, fysioterapeut i Stockholm hos Henrik Nilsson, Fysioterapeut, Stockholm
Ont i axeln, fysioterapeut i Stockholm
Att ha ont i axel är ett väldigt vanligt besvär och räknas vara den tredje vanligaste diagnosen från rörelseapparaten. Det finns naturligtvis många olika orsaker till varför man får ont men för de flesta är det några vanliga bakomliggande faktorer som de flesta lider av. Många söker för att det gör ont i rörelse och belastning men det är heller inte ovanligt att det kan värka i stillhet och att sömnen kan bli störd. Det är inte ovanligt att smärta och värk strålar ned i överarm och ibland så långt ned som till underarm och hand. De flesta har inget tydligt våld eller trauma i historien. Smärtan, ömheten, värken kan komma plötsligt men obehagen kommer vanligen smygande och tilltar med tiden. Orsakerna kan vara flera men vanligen handlar det om återkommande och lite mer monotona rörelser och belastningar under dagen, hur man använder sin kropp och i detta fallet hur muskler och leder samspelar. Med andra ord hur väl man klarar att styra och belasta axelleden. Alla rörelser och hur man rör på sig, sätter sina spår. I takt med åldern blir våra vävnader också allt mer känsliga för belastning och skador. Vanliga besvär från axelleden är inklämningsfenomen (impingement), kalkaxel, frusen axel, instabilitetsproblematik. Mindre vanliga kan vara artros och artrit samt besvär från nyckelbensleden, den sk AC-leden. Våld mot leden, där man t ex har ramlat och slagit i axel eller arm/hand, kan förorsaka en mängd olika tillstånd.
Inklämning/impingement
Av lång erfarenhet med dessa besvär och symtom handlar axelledssmärta ofta om ett såkallat inklämningssyndrom/impingement. En muskelsena eller slemsäck/bursa blir påverkad om den blir klämd i leden och retad under längre tid. Det kan göra ont i vissa rörelser och belastningar och vanligen smärtar det att lyfta armen åt sidan/uppåt eller då man vrider armen/axeln. Ibland gör det ont att ligga på sidan med tryck mot den onda axeln.
Kalkaxel
Vissa kan även utveckla såkallad kalkaxel då delar av senan fylls med en kalkutfällning och besvären från inklämningen brukar då vanligen tillta ytterligare.
Frusen skuldra/frozen shoulder
Är ett besvärligt tillstånd med lång läkningstid, vanligen 1-2 år. Tillståndet drabbar både män och kvinnor, men något oftare kvinnor i ålder 40-60 år. Axelns ledkapsel blir inflammerad och drar sig samman. Detta orsakar smärta och värk samt i tilltagande takt ökad rörelseinskränkning. Orsaken är okänd, men det finns ökad risk vid olika bakomliggande sjukdomar som t ex diabetes och hypotyreos/sköldkörtelbesvär. Prognosen är god och de allra flesta blir besvärsfria med återställd rörlighet. Vid misstanke om frusen axel bör man söka vård då kapseltöjning insatt i rätt tid kan stoppa sjukdomsförloppet och minska lidandet. I vissa faser av sjukdomsprocessen är en serie kortisoninjektioner ett bra behandlingsalternativ som ofta omgående reducerar lidandet. Om jag bedömer detta vara rätt för dig hänvisar jag dig vidare till läkare som erbjuder detta. Alternativet till behandling är avvaktan på spontanläkning, vilket alltså tar 1-2 år. Om du undrar om du kan ha frusen axel, kan du boka en tid till mig så hjälper dig med diagnos och lämplig behandling.
Instabilitet
Vid överrörlighet i leder ökar risken för besvär från ledkapsel, ledband och muskler. Detta är ett relativt vanligt syndrom jämte rena smärttillstånd i axelleden. Det kan leda till luxation, att axeln hoppar delvis eller helt ur sitt läge. Vanligare är dock att man upplever återkommande smärta eller värk och främst hos dem som idrottar. Men många får också diffusa smärtor i vanliga vardagsaktiviteter.
Behandling av axelledsbesvär
Jag har lång erfarenhet av att diagnostisera och behandla olika smärttillstånd från axelleden. Grunden som vi fysioterapeuter/sjukgymnaster vilar på är att med hjälp av en noggrann klinisk undersökning och funktionsbedömning komma fram till vad som kan ge de besvär du söker för. Lika viktigt är att ta reda på hur din vardag ser ut, vad du jobbar med och vilken fysisk aktivitetsnivå du vanligen har. Sjukdomar och mediciner kan också spela roll och påverka ditt tillstånd. Som fysioterapeut/sjukgymnast utgår vi vanligen från att rörelse- och träningsterpi kan hjälpa till att förbättra och återställa funktioner och därmed reducera och i många fall häva smärttillstånd. Relevanta hemövningar som utförs dagligen banar nya och funktionella rörelser samt förbättrar funktioner i vardagen. Vid specifika och väl lokaliserade vävnadsskador på senor, senfästen och ledband är stötvågsbehandling och laser (LLLT) ofta verksamt.
Boka tid
Välkommen att boka tid så hjälper jag dig att ta reda på orsaken till ditt axelbesvär samt med lämplig behandling och rehab. Klicka på knapparna här ovan för att komma i kontakt med mig eller direkt till vår webtidbok .
Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.
Tänk på att:
Tips på innehåll:
Så här används informationen du lämnar