Ont i axeln – fysioterapeut i Linköping, Fysioterapeut, Idrottsmedicin, Sjukgymnast
Åtvidaberg, Östergötland, Boxholm, Östergötland, Finspång, Östergötland, Kinda, Östergötland, Linköping, Östergötland, Mjölby, Östergötland, Motala, Östergötland, Norrköping, Östergötland, Ödeshög, Östergötland, Söderköping, Östergötland, Vadstena, Östergötland, Valdemarsvik, Östergötland, Ydre, Östergötland
Här bokar du tid för Ont i axeln – fysioterapeut i Linköping hos Mattias Karlén, Fysioterapeut, Linköping
Ont i axeln – fysioterapeut i Linköping
Ont i axeln – fysioterapeut i Linköping
Besvär i axlar är vanligt och något jag ser mycket på kliniken. Det finns ett flertal anledningar till att man får besvär med sin axel. Oftast får man besvären smygande, utan någon tydlig orsak. Då har det ofta med repetitiva rörelser eller någon form av ökad belastning att göra. Vanligast är att besvären är kopplade till rörelser ovanför huvudet eller lyft. Men i vissa fall handlar det om ihållande värk eller stelhet. VIssa diagnoser kan göra att smärta strålar ned en bit på armen. Vid behov använder jag diagnostiskt Ultraljud för att bekräfta diagnos i axeln.
Det händer också att besvär uppstår plötsligt i axeln, i samband med ett fall eller annat trauma. Hos yngre brukar det då resultera i en axelledsluxation, men det kan också uppkomma skador på AC-leden i samband med fall inom motorsport eller tackling i ishockey.
När äldre skadar axeln vid ett falltrauma är den vanligaste skadan en fraktur på överarmsbenet.
Axelleden är en kulled som har en grund ledskål och stort ledhuvud vilket gör den till en av våra mest rörliga leder. När man bedömer en axel behöver man dock värdera hela skuldergördeln som en funktionell enhet. Detta inkluderar skulderbladet, nyckelbenet och axeln. Dessa delar har tillsammans ett komplext system av flera ligament och stabiliserande muskulatur som möjliggör stor rörlighetsförmåga. Det är dock när någon eller några delar i detta system fallerar som det kan uppstå problem. Detta gör att skuldergördeln till stor del är beroende av en god stabilisering och kontroll av våra muskler. Den grupp muskler som främst ska stabilisera överarmen in mot skulderbladet heter rotatorkuffen, vars muskler i många fall kan bli överansträngda och generera en smärta kring axel och överarm.
På grund av skuldergördelns avancerade anatomi är det ett mycket utmanande men spännande område att jobba med, då det finns så många olika delar som samspelar och behövs tas i beaktande. Vi är väldigt beroende av att detta komplex ska fungera i vardagliga rörelsemönster och ett besvär här kan påverka oss väldigt mycket både i arbetsliv och fritid. Vi arbetar med att återställa en god dynamik kring axeln för att minska på smärta och besvär, och har genom åren fått en god erfarenhet av att behandla alla olika typer av axelbesvär genom kliniskt arbete samt externa och interna vidareutbildningar.
Orsaker till smärta i axeln:
- Impingement (inklämningssyndrom av muskler och/eller slemsäck)
- Frusen axel (kapsulit)
- Instabilitetsproblematik
- Akut slemsäcksinflammation
- Kalkaxel
- AC-ledsbesvär (artros, artrit osv)
- Tendinopati på biceps långa sena
- Kronisk bursit
- Diskbråck i nacken
Läs mer om några av de vanligaste besvären nedan.
Impingement – inklämningssyndrom
Impingement brukar enklast beskrivas som ett inklämningssyndrom som uppkommer mellan axelleden och dess ovanliggande “tak”, acromion. I detta subacromiella utrymme behöver det kunna ske ett samspel mellan axelns senor i rotatorkuffen och den slemsäck vi har i detta utrymme. Slemsäckensfunktion är att öka glidförmågan mellan dessa strukturer under rörelse. Problem uppstår när det sker en för stor stress i detta område, oftast uppkommer detta över tid. Då blir en eller flera av senorna och/eller slemsäcken irriterad och svullen. Detta leder till att samspelet fungerar sämre och ett inklämningsfenomen uppstår. Detta brukar då ge smärta i samband med lyft. Ofta kan man se att patienten får en “painful arc”, vilket innebär att man får ont när man lyfter armen mellan 60-120 grader ut åt sidan. Smärtan minskar ofta när man lyfter armen högre än så.
Vid impingement är det inte ovanligt att patienter framförallt beskriver en smärta ut i överarmen, och detta beror på att de påverkade strukturernas nerv innerverar (försörjer) detta område och då kan det bli svårt för hjärnan att tolka exakt vart vävnadsskadan sitter.
Symtom vid impingement:
- Smärta vid lyft av armen åt sidan
- Painful arc (som mest smärta i ett viss område vid lyft av armen, en så kallad smärtbåge)
- Smärta vid lyft ovan axelhöjd
- Ibland smärta vid liggande på den påverkade sidan
Akut slemsäcksinflammation
Plötsligt debuterande och kraftig axelsmärta kan bero på en akut slemsäcksinflammation. Slemsäcken ligger under axelns “tak” acromion hjälper rotatorkuffens senor med att ge en bättre glidyta, och om den blir inflammerad kan den fyllas med vätska och svullna upp. Detta leder till att den tar upp mer plats i axeln och lätt kläms åt vid rörelser av armen. Detta är ett mycket kraftigt smärttillstånd som kan göra det mycket svårt att sova samt röra på armen. Detta är likt impingement, men är av en mer akut karaktär. De akuta slemsäcksinflammationerna har ett relativt snabbt förlopp, efter cirka 7-10 dagar brukar den värsta smärtan släppa och övergå mer till en värk som kan sitta i ytterligare några veckor.
Symtom vid akut slemsäcksinflammation:
- Stark smärta kring axel/skuldra/överarm
- Förvärrad smärta vid armrörelser, framförallt lyft i sidled
- Ibland vilovärk
- Många gånger mycket svårt att sova på grund av svårigheter att hitta vilopositioner
Frusen axel
Frusen axel eller frozen shoulder är ett besvär som kan uppstå som följd av trauma eller smygande utan klar orsak (idiopatisk). Vid en smygande debut upplevs ofta en stark smärta, följt av en tilltagande stelhet i axeln vilket gör det svårt att utföra vissa rörelser, exempelvis ta på sig bilbältet. Det vanliga förloppet är att smärtan sedan minskar, medan stelheten tilltar. Stelheten kan sedan sitta i många månader upp till 1-2 år innan det “tinar” upp igen. Prognosen är alltid god vid frusen axeln, vilket betyder att smärtan kommer försvinna och rörligheten kommer att komma tillbaka av sig själv, men det kan ta lång tid.
Det som sker vid frusen axel är att axelns ledkapsel blir inflammerad, vilket gör att den drar ihop sig och begränsar rörligheten. Man vet dock inte varför denna inflammation uppkommer, ibland kommer den i efterförloppet efter en skada eller operation, men många gånger debuterar det utan tydlig orsak. Det finns olika typer av kapsulit (ledinflammationer) och vissa går att behandla väl med speciella töjningsövningar, medan andra ej svarar så väl på rehabträning utan kräver vidare behandling som till exempel kortisonspruta.
Denna ledsjukdom brukar följa 3 olika faser i sitt förlopp:
- Fas 1. Period av tilltagande värk och smärta, ca 2½-9 månader.
- Fas 2. Tilltagande rörelseinskränkning, 4-12 mån.
- Fas 3. Rörligheten återkommer, “utläkning” 5-24 mån.
Instabilitetsproblematik
Då axeln är en väldigt mobil led är det tyvärr vanligt att man får besvär med instabilitet. Det finns olika typer av instabilitet som man kan drabbas av:
Traumatisk luxation av axeln skapar en främre instabilitet i axeln, dvs axelleden har en ökad glidförmåga framåt i ledhålan. Tyvärr har man en betydande risk att luxera sin axel igen om det redan skett en gång.
Främre instabilitet utan föregående trauma. Detta kan uppstå av repetitiva rörelse, t ex hos kastidrottare.
Multidirektionell instabilitet utan föregående trauma. Detta är vanligt bland individer som har en generellt stor ledrörlighet i alla leder i kroppen.
Ökad risk för instabilitetsbesvär löper personer som tränar idrotter med mycket kast som handboll och volleyboll, men det förekommer även inom ishockey och racketsporter.
Symtom vid instabilitetsproblematik:
- Huggande smärta vid snabba armrörelser, exempelvis kast
- Obehagskänsla när armen är lite uppåtlyft och bakåtvinklad
- Känsla av att axeln går delvis ur led vid vissa rörelser
Behandling vid ont i axeln
Efter många års arbete inom primärvård har jag en lång erfarenhet av behandling av axelbesvär. Stor vikt läggs vid att finna vilken vävnad det är som är påverkad för att kunna ge bästa möjliga vård för att så snabbt som möjligt uppnå smärtlindring och tillfrisknande. En noggrann klinisk undersökning och funktionsbedömning görs, i kombination med att rörelsemönster i vardag och fritid kartläggs. När det finns ett behov använder jag diagnostiskt Ultraljud för att bekräfta diagnos i axeln.
Vid impingementproblematik läggs fokus på att hitta vilken vävnad som är skadad, så att ett rehabprogram kan läggas upp med fokus på att få denna vävnad återställd. Detta består alltid av en del träning. I vissa fall kan stötvågsbehandling vara positivt. Här är även axelergonomi och hållning även en viktig del i behandlingen. Tejptekniker med kinesiologitape kan hjälpa till att lindra smärta och förbättra hållning i vissa fall.
Frusen axel behandlas olika beroende på vilket stadie patienten befinner sig, i de tidigare stadierna kan en kapseltöjning skynda på förloppet och läkprocessen. Vid de senare stadierna ligger mest fokus på smärtlindrande rehabövningar. Vi kan även hänvisa vidare till läkarbedömning om behandling med kortisoninjektion anses nödvändigt.
Vid instabilitetsproblematik ligger stor vikt kring stabiliserande träning. Här behöver man arbeta både med rotatorcuff samt bål och skulderstabiliserande muskulatur i samspel med hjälp av riktade rehabprogram. I vissa fall kan en stabiliserande axelortos hjälpa initialt.
Akut slemsäcksinflammation behandlas bäst med kortisoninjektion. I de fall där detta inte är möjligt fokuserar vi på att hjälpa dig att hitta avlastande vilopositioner och smärtlindrande aktiviteter. Medicinsk laser kan hjälpa till att lindra smärtan.
Boka tid
Välkommen att boka tid så hjälper jag dig att ta reda på orsaken till ditt axelbesvär samt med lämplig behandling och rehab. Klicka på boka-tid knapparna här ovan.
Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.
Tänk på att:
Tips på innehåll:
Så här används informationen du lämnar