Ont i knät – Fysioterapeut i Linköping, Fysioterapeut, Idrottsmedicin, Sjukgymnast
Linköping, Östergötland
Här bokar du tid för Ont i knät – Fysioterapeut i Linköping hos Mattias Bergendahl (fd Karlén), Fysioterapeut, Linköping
Ont i knät – Fysioterapeut i Linköping
Ont i knät – Fysioterapeut i Linköping
Besvär med knän är något som de flesta drabbas av någon gång i livet. De två stora kategorierna av knäskador är;
Överbelastning – de som uppkommer smygande över tid, ofta i anslutning till en ökning/förändring av träningsbelastning.
Akuta skador – de som uppkommer av ett specifikt skadetillfälle, ofta följt av smärta och svullnad.
Knäskador är särskilt vanligt inom motion och idrott. T ex i samband med att man återupptagit sin löpträning efter en längre uppehåll, eller att man råkat ut för vridtrauma i samband med sin fotboll/handboll/innebandy. Akuta knäskador kan både uppkomma i anslutning till en kontakt, som vid en tackling i fotboll. Det är dock även starkt representerat i icke-kontaktidrotter som tennis, padel och squash.
Besvär i knän uppkommer även hos de som är mindre aktiva. Det kan uppkomma plötsligt i samband med andra former av belastning. Särskilt i kombination med åldrande.
Min erfarenhet av bedömning och behandling av knäskador är stor. Efter flera år med arbete på idrottsmottagning och inom Linköpings FC har jag arbetat med både mer och mindre aktiva personer och hjälpt dem med deras rehabilitering. När man arbetar mycket med idrott är det knän som är det absolut vanligaste besvärsområdet. Med tanke på detta har knäbesvär är mitt största intresseområde.
I vissa fall kan det vara svårt att avgöra vart i knät man har ont. Men ofta vet man ungefär vart smärtan känns mest dominant. Nedan kan du läsa en kategorisering av olika besvär i knät som kan hjälpa dig att räkna ut vilken diagnos som verkar rimlig för ditt besvär:
Smärta på insidan av knät (medialsidan), kan bland annat vara:
– Meniskskada
– Ledbandsskada
– Artros
– Muskelskada, oftast adduktorer (insida lår) eller hamstrings (baksida lår).
Smärta på utsidan av knät (lateralsidan), kan bland annat vara:
– Meniskskada
– Ledbandsskada
– Artros
– Löparknä
– Muskelskada, oftast abduktorer (utsida höft/lår) eller hamstrings (baksida lår.
Smärta på framsidan av knät, kan bland annat vara:
– Schlatter
– Främre knäsmärta (PFSS)
– Hoffas fettkudde (Hoffit)
– Hopparknä
– Muskelskada, oftast quadriceps (framsida lår)
Här följer en kort beskrivning av ovanstående skador/symtom:
Meniskskada
I knät finns två menisker. En inre (medial) och en yttre (lateral). Vanligast att skada är den mediala menisken. Oftast uppkommer skada på en menisk genom ett vridtrauma där den drabbade har kvar foten i marken. T ex om man sitter på huk och vrider till knät i samband med uppresningen. Oftast följs detta av direkt smärta och svullnad som infaller inom några timmar.
Låsningar och knäppningar är vanliga fenomen som kan uppkomma i samband med meniskskador. Ofta har man svårt att böja och sträcka fullt de första dagarna efter en meniskskada. De allra flesta meniskskadorna läker med hjälp av en väl anpassad belastning, men i specifika fall kan operation vara indicerat.
Degenerativ meniskskada
Om knät tidigare under livet har skadats och kanske till och med opererats kan man flera år efteråt drabbas av en degenerativ meniskskada. I det här fallet krävs inget tydligt vridvåld eller trauma, utan här kan det räcka att man överbelastat knät. Precis som vid en traumatisk meniskskada kan man uppleva mekaniska låsningar och ha problem att böja/sträcka knät. Även de degenerativa meniskskadorna svarar bra på rehabilitering och fysioterapi.
Ledbands- och korsbandsskador (ligamentskador)
Skador på ledband (ligament) uppstår i stort sett alltid i samband me en akut skadehändelse. Ofta en vridning/vackling av knät i samband med en riktningsförändring eller en tackling i samband med idrott.
Inre och yttre ledbandet är lokaliserade på in- och utsidan av knät och löper längsgående för att stabilisera knät i sidled. Skador på inre och yttre ledband uppkommer oftast i samband med kontaktsporter. T ex om man med foten i marken får en tackling från utsidan av benet, som driver knät inåt i en veckling (valgus). Detta leder ofta till en skada på det inre ledbandet. Är principen tvärtom kan det leda till en skada på det yttre ledbandet.
Korsbanden sitter inuti knät. Vi har ett främre- och ett bakre korsband. Dessa sitter i en korsstruktur, vilket ger knät stabilitet vid rotationsvåld, men även av fram- och bakåtglidning mellan lårbenet och underbenet. Skada på det främre korsbandet är vanligast och tyvärr den skada som gör att idrottare är borta längst tid från sin idrott utav de vanligaste knäskadorna. Detta uppkommer oftast utan kontakt, men i vissa fall även vid någon form av tackling. Typiskt är en idrottare som snabbt ska skifta riktning, har foten i marken, knät viker sig inåt, vilket följs av en smäll inne i knät. Ofta har idrottaren och andra i närheten hört att något small till. Detta åtföljs oftast av en ledsvullnad några timmar senare. Det bakre korsbandet kan skadas när underbenet istället med kraft åker bakåt i förhållande till lårbenet, antingen om man får en tackling mot underbenet framifrån, men även vid fall i vardagen när knät t.ex. slår underbenet mot en kant/tröskel.
Vid alla ligamentskador blir knät oftast svullet, och man upplever ofta att knät känns instabilt och har en tendens att “vika sig”.
Schlatter
Uppstår hos idrottsaktiva barn mellan 8-15 års ålder. Det uppträder som en smärta som är lokaliserad på knölen (tuberositas tibiae) som sitter på framsidan under knät. Det beror på en överbelastning av underbenets tillväxtzon, precis där främre lårmuskulaturen fäster in. Det uppkommer under en period när barnets skelett fortfarande är mjukt och när man då är väldigt aktiv kan det uppstå smärta i tillväxtzonen. Detta är ofarligt och läker ut av sig självt. Det finns dock hjälpmedel. Schlatterband brukar kunna minska besvären. Även råd och regim om hur man ska hantera smärtan kan ofta vara mycket hjälpsamt.
Främre knäsmärta (PFSS)
PFSS, patellofemoralt smärtsyndrom, är ett överbelastningssyndrom som ger smärta kring knäskålen. Smärtlokalisationen är ofta diffus, men placeras vanligtvis kring hela framsida och kanter av knät, och ibland beskrivs det som att den sitter “innanför” knäskålen. Detta är vanligast hos tjejer i tonåren, men kan även uppkomma hos män/kvinnor i olika åldrar.
Främre knäsmärta är mycket vanligt och kommer ofta från att man har ökat sin träning för snabbt eller att man har börjat träna mer intensivt än tidigare. För att bli av med detta krävs det ofta att man tränar upp styrkan kring knät och höften på ett strukturerat sätt utan att fortsätta överbelasta knät.
Artros
Artros i knäleden (gonartros) är en mycket vanlig ledsjukdom som framförallt drabbar personer som tidigare skadat knät, personer med övervikt eller personer med låg muskelstyrka i låren. Artros uppstår ofta i högre ålder och i vissa leder anses det vara ett normaltillstånd i hög ålder.
Vanliga symtom på artros är morgonstelhet, igångsättningssmärta, vilovärk och svullnad efter belastning.
Det finns ingen behandling för att bota artros, men det centrala vid dessa besvär är att hitta en god livsstil med en lagom nivå av belastning och återhämtning. Många kan leva aktivt och i princip helt normalt med hjälp av tillräcklig kondition- och styrketräning, samt information som ger en ökad förståelse för sjukdomen och om hur mycket man ska belasta.
Hopparknä
Smärta på framsidan av knät, precis i nederkant av knäskålen kan bero på hopparknä eller patellarsenetendinopati. Orsaken är att knäskålssenan har blivit överbelastad, ofta på grund av för tuff belastning på senan i form av ex. hopp eller riktningsförändringar i full fart.
Hoffas fettkudde
Att ha smärta som kommer från hoffas fettkudde kan vara svårt att diagnostisera, smärtan sitter ofta diffust i nederkant av knäskålen. Mellan knäskålssenan och underbenet sitter en skyddande fettkudde som kan bli överbelastad, inklämd eller skadad och därmed bli svullen och göra ont. Ett vanligt tecken är att man får diffus smärta i nederkant på knäskålen vid full sträckning av knät.
Löparknä
Löparknä, eller iliotibial band syndrom (ITBS), är mycket vanligt i uthållighetsidrott som löpning och cykling. Smärtan sitter på utsidan av knät, där ett senstråk (iliotibialbandet) upprepat rör sig över ett benutskott på lårbenets utsida när knät är böjt i cirka 30 grader. Denna friktion gör att senan och strukturerna runt omkring blir ömma och ibland svullna.
Anledningen är ofta att du ökat din belastningsdos mer än vad vissa delar av din kropp klarat av, och att din löpteknik blir ofördelaktig. Men det kan även vara pga att man tidigare stukat en fot och belastar annorlunda på grund av det.
Muskelskador
Ibland är det inte någon struktur i själva knät som är påverkat, utan det kan vara en skada på någon av de många muskler och muskelfästen som omger knät. Vanliga muskler som kan vara inblandade är hamstrings, quadriceps och tensor fascia latae, men ibland kan ovanligare muskelskador uppstå, till exempel på gracilis, sartorius eller popliteus.
Diagnostik och behandling vid smärta i knät
Med min erfarenhet på idrottsmedicinsk specialistmottagning har jag en stor vana av att bedöma knäbesvär.
Genom en grundlig undersökning av knät och omkringliggande strukturer så hjälper jag er att diagnostisera knäsmärtan och lägger tillsammans med dig upp en plan för att du i så stor utsträckning som möjligt ska kunna fortsätta med din motion/idrott under tiden som du får hjälp att läka knäskadan.
Därefter är det alltid av största vikt att se över din nuvarande träning. Korrigera/lägga till vad just du behöver för att bli bra. Träning i olika former är alltid den viktigaste delen i en knärehabilitering.
I vissa fall kan det även vara givande att behandla med stötvågsbehandling (extracorporeal shock wave therapy), laserbehandling (LLLT), ta hjälp av stabiliserande ortoser eller korrigera gångmönster med hjälp av skoinlägg.
Välkommen att boka in ett besök hos mig genom att använda knapparna högst upp på sidan!
Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.
Tänk på att:
Tips på innehåll:
Så här används informationen du lämnar