Ont i foten – Fysioterapeut, Göteborg, Ortopedteknisk verksamhet, Sjukgymnast
Järntorget, Göteborg, Västra Götaland
Här bokar du tid för Ont i foten – Fysioterapeut, Göteborg hos Michele Paolicchi, Fysioterapeut, Göteborg
Ont i foten – Fysioterapeut, Göteborg
Fotsmärta kan uppstå som följd av en akut skada eller en överansträngning. Fotsmärta är vanligt förekommande och leder ofta till begränsningar i vardag och i träning. Jag har flera års erfarenhet inom diagnostik, rehabilitering och behandling av fotrelaterade besvär. På kliniken träffar jag kunder med olika fotskador och fotproblem dagligen vilket gör att jag hela tiden får hålla mig uppdaterad kring olika typer av fotskador och dess behandling. Mitt mål är att hjälpa dig tillbaka till den aktiviteten du så gärna vill kunna utföra så snabbt som möjligt med så lite risk för återfall som möjligt.
Fötterna är grunden för hela vår hållning. Vi står hela tiden på våra fötter och en liten förändring av viktfördelningen över en eller båda fötter (t.ex. efter en stukning eller pga en pågående tendinopati eller en liktorn mm) kommer att påverka vårt rörelsemönster och förändra belastningsfördelning i alla andra leder i kroppen (knä, höft, axel, ryggen, osv).
Fötterna skall vara rörliga men också stabila, de skall kunna utföra explosiva rörelser men också vara styva i andra situationer.
Foten är en komplex mekanisk struktur bestående av många ben, leder, ligament och muskler som alla ska fungera korrekt i förhållande till varandra för att klara av den stora belastning vi utsätter fötterna för.
Vid fotundersökning brukar jag dela upp foten i fem olika delar: Ankel, häl, mellanfot, framfot och tår. Dessa delar är sammanlänkade via leder som tillåter foten att ha ett stort rörelseomfång samt via muskler och senor som tillåter oss att utföra aktiva rörelser i foten.
Fotskador brukar oftast uppstå efter en traumatisk händelse bl.a. stukningar, muskel- eller senruptur, eller som en följd av repetitiv och monoton belastning som kan leda till överbelastningsskador av olika strukturer, som vid bl.a. hälsenetendinos, och hälsporre.
Då foten är en komplex struktur bestående av många olika delar och vävnader är en noggrann klinisk undersökning väsentlig för rätt diagnostik, prognos och upplägg av en effektiv rehabiliteringsplan.
Vanliga fotskador som jag träffar på min klinik är:
- Fotledsstukning
- Hälseneinflammation
- Slemsäcksinflammation
- Hälsporre (Plantarfasciit)
- Severs skada
- Hälkudde syndrom
- Metatarsalgi
- Mortons neurom
Ont i hälsenan
I en del fall kan smärta i hälsenan debutera plötsligt under en snabb och explosiv rörelse, oftast vid en idrottsaktivitet, då är orsaken till smärtan oftast en sträckning eller en ruptur (total eller partiell) av hälsenan. Skadan är akut och leder oftast till en kraftig begränsning i vardagen. Vid total hälseneruptur behöver man ofta sy ihop senan och/eller en längre immobiliseringsperiod med en speciell ortos för att låta senan läka upp.
I många fall smyger smärtan sig fram och tilltar om man inte anpassar sin aktivitetsnivå. I dessa fall är smärtan ofta en följd av en överbelastningsproblematik. Många kunder upplever att smärtan försvinner helt när man vilar men kommer tillbaka så fort man kommer igång med sin träning/idrottsaktivitet. I detta fall beror smärtan sällan på en pågående inflammation utan oftast på en felläkning av senfibrer.
Ont i ankeln
Den vanligaste formen av ankelsmärta uppstår efter fotledsstukning. Vid snedtramp kan ankelns ligament skadas och det kallas då för fotledsstukning. Ofta svullnar foten upp en stund efter skadetillfället och fotens rörlighet blir nedsatt. Efter upprepade stukningar eller efter kraftig stukning kan ankeln bli instabil vilket kan leda till smärta trots att den akuta skadan har läkt ut.
Artrit (ledinflammation) i ankelleden är relativt ovanligt. Det kan uppstå som en komplikation efter kraftig fotledsstukning eller som en komplikation vid fotartros.
Smärta på framsidan av ankeln som uppstår successivt kan bero på att muskelsenor som löper på framsidan av ankeln har blivit skadade.
Smärta på ankelns insida och utsida som inte är kopplat till ett trauma kan bero på senskador. På ankelns insida löper muskelsenan tibialis posterior och på utsidan peroneus. Vid skador på dessa senor uppstår smärta ofta vid aktivitet, det är också vanligt med en svullnad kring den skadade senan.
Ont i hälen
Hälsmärta är vanligt förekommande. Hos vuxna är den vanligaste orsaken till hälsmärta hälsporre, även kallat plantarfasciit. Hälsporre innebär en överbelastning av senstråket som löper på undersidan av foten, från hälen fram till tårna. Ett vanligt scenario är att hälsporre uppstår efter uppstart av träning eller stegring i träningsintensitet. Hälsporre är vanligt förekommande bland löpare men kan även drabba individer som är mindre aktiva men som har ökad ansträningen mot foten. Som alla senskador är det vanligt att smärtan vid hälsporre är värst på morgonen eller efter en stund i vila. Smärtan placeras ofta under hälen och på insidan av hälen. Att stå och gå barfota är oftast den främsta provocerande faktor, att gå med mjuka skor brukar oftast kännas bättre.
Hälkuddesyndrom är en annan vanlig orsak till hälsmärta. Smärtan vid hälkuddesyndrom är då värre på kvällen efter mycket belastning under dagen och det förekommer sällan någon morgonsmärta. Smärtan beskrivs ofta som molande och är diffus i sin lokalisation. Hälkuddesyndrom kan bero på att hälkudden är tunn och inte ger tillräckligt med avlastning för hälbenet vid belastning.
En retning vid hälseneinfästning och/eller vid akillesbursan (slemsäck) kan också orsaka en smärta som lokaliseras baktill i hälen. Vid slemsäcksinflammation brukar smärtan minska när man är aktiv och öka när man efter aktiviteten slappnar av. Stelhet och smärta på morgonen precis när man stiger upp från sängen som minskar när man väl kommit igång är också typisk.
För barn mellan 8-15år är den allra vanligaste orsaken till hälsmärta Severs skada, där tillväxtzonen baktill på hälen blir irriterad och orsakar smärta. Smärtan är oftast aktivitetsrelaterad, extra provocerande är aktiviteter med mycket löpning och hopp som fotboll, handboll, innebandy, och minskar med vila.
Ont i mellanfoten
Skador som ger smärta i mellanfoten kan vara artrit, stressfraktur, ganglion eller senskador.
Smärta på in och utsidan av mellanfoten kan bero på senskador vid infästningen av peroneus brevis eller tibialis posterior.
Stressfrakturer i foten drabbar oftast mellanfotens långa rörben, metatarsalbenen, och uppstår som en följd av repetitiv belastning mot dessa. Symtom vid stressfraktur är lokal smärta och ömhet mot mellanfoten. Smärtan kan vara obefintlig i vila men triggas igång av belastning som vid löpning. I ett tidigt skede är symtomen ofta lindriga medans i ett senare skede kan vilosmärta, kraftig belastningssmärta och även svullnad förekomma.
Artrit och ganglion i mellanfoten är mer ovanliga. Artrit innebär en inflammation i en av lederna i mellanfoten, ofta förekommer då svullnad och belastningssmärta. Vid ganglion i mellanfoten finns ofta en tydlig lokal svullnad eller knöl över en av mellanfotens leder. Den främsta orsaken till smärta vid ganglion är skor som trycker mot knölen.
Ont i framfoten
Mortons neurom och metatarsalgi är skador som orsakar smärta i framfoten, ofta på fotens undersida mot trampdynan men ibland även på fotryggen.
Mortons neurom innebär en inklämning av en nerv mellan metatarsalbenen. Vid upprepad inklämning kan nerven svullna upp och kallas då för ett neurom. Ofta uppstår mortons neurom successivt och kan orsaka smärta och domningar i framfoten och ut mot tårna.
Metatarsalgi är smärta mot den främre trampdynan som beror på överbelastning av metatarsalbenens huvud. Ett nedsjunket främre fotvalv leder till en ökad belastning mot ben och orsakar smärtan.
Ont i tårna
Det finns flera anledningar till smärta i tårna. En vanlig orsak till smärta och domningar i tårna är mortons neurom som beskrivs ovan. Ont i stortån är vanligt förekommande och kan bero på artros, hallux valgus eller artrit i form av gikt.
Artros i stortåleden ger symtom med stelhet och smärta. Blir stortån stel kallas det för hallux rigidus eller hallux limitus beroende på hur mycket rörlighet som finns i leden.
När stortån viker sig inåt och det bildas en knöl på insidan av stortåleden som kan bli inflammerad och öm kallas det för hallux valgus. Hallux valgus uppstår ofta som en följd på nedsjunkna fotvalv och utåtroterade fötter.
Diagnostik och behandling vid Ont i foten
För diagnostiken av en fotskada använder jag mig av undersökningsmetodiken OMI (ortopedisk medicin) där syftet är att lokalisera den skadade vävnaden. Därefter gör jag en hållnings- och funktionsanalys av dina fötter i förhållande till resten av kroppen för att undersöka orsaken till varför just din skada har uppstått. Genom åren har jag konstaterat mer och mer att gamla fotskador (oavsett hur omfattande dessa varit) ffa stukningar eller vrickningar är oftast en grundorsak till överbelastningsbesvär i fötter och underben senare i livet.
Vid behandling av fotbesvär använder jag mig oftast till att börja med av manuella tekniker för att återställa nervsystemet från gamla skador (om behovet finns), vilket gör att funktionen i det behandlade området ökar markant på en och samma gång samt att smärtupplevelsen ofta minskar direkt. Därefter brukar jag lägga fokus på eventuell svullnad och kvarstående smärta. Genom att minska dessa kan kunden oftast komma igång fortare med sin träning.
Stötvågsbehandling, medicinsk laser och kinesiotejpning är behandlingsmetoder som jag använder med syfte att minska smärta och svullnad och främja läkningsprocessen.
Posturala övningar med syfte att återskapa en bra belastningsfördelning över fotens olika strukturer och på så sätt få bestående resultat och minimera återfall ingår alltid i rehabliteringsupplägget.
Vid behov av avlastning eller snabb förändring av belastningsfördelning tillverkar jag hälkoppar och skoinlägg.
Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.
Tänk på att:
Tips på innehåll:
Så här används informationen du lämnar