fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Göteborg, Västra Götaland

I Göteborg är det Västra Götalands läns landsting som ansvarar för hälso- och sjukvården. Invånarna i Göteborg betalar en särskild skatt för finansiering av lanstingets verksamhet, vilket bland annat innefattar vård. I Göteborg finns det många landstingsfinansierade vårdgivare där frikort och högkostnadskort gäller, som vårdcentral, läkare, fysioterapeut (sjukgymnast), psykolog, disktriktssköterska, bvc, mvc, tandläkare, dietist, arbetsterapeut m.fl. Allmänläkare, fysioterapeuter och tandläkare är första instans i vården och till dem kan du vända dig direkt utan remiss och du väljer själv till vilken vårdgivare du önskar träffa. Göteborg är Sveriges näst största stad och har 550 000 invånare och ligger i Västra Götalands län, vilket är ett stort län med många kommuner. Göteborg grundades av Gustav II Adolf på 1600 talet och har fått smeknamn som Nya Amsterdam på grund av sin stadsplanering och Lilla London efter att engelsmännen bidrog till industrialiseringen av staden. Göteborg har en vacker och omtyckt skärgård som är välbesökt av både Tyskar, Danskar och Norrmän. Vinterklimatet är sämre i Göteborg vilket gör det svårt att aktivera sig utomhus, men resten av året är bra och staden stoltserar med världens största halvmaraton och världens största fotbollsturnering för barn och ungdomar - Gothia cup.

Artrosskola

Artrosskola är utbildning och handledd medicinsk träning för dig som drabbats av artros artros där syftet är att utbilda den som drabbats samt ge direkta verktyg och behandling för att minska smärta och besvär, minska fortsatt utveckling av artros samt de inaktivitetssjukdomar som obehandlad artros kan leda till och för att öka aktivitetsförmåga och livskvalitet. Det finns olika typer av artrosskolor; artrosskola på nätet, artrosskola i grupp och individuellt utformad och handledd utbildning och träning vid artros hos en fysioterapeut.

Smärtbehandling

Smärta och smärtbehandling är olika insatser för att lindra eller eliminera smärta hos patienter med akuta eller långvariga smärtor.

Hälsporre (plantar fasciit)

Hälsporre (plantar fasciit eller plantar fasciepati) kallas den skada som drabbar senstråket under foten. Syftet med detta senstråk är att stödja hålfotens båge och hindra hålfoten att sjunka ihop vid belastning. Vid stillastående och vid varje steg vi tar uppstår dragbelastning i senstråket och dess fästen samt tryckbelastning från underlaget mot fästet i hälbenet. När denna belastning blir för stor uppstår skada, svullnad och smärta, vilken vanligtvis placerar sig på insidan under hälen och/eller i framkant av och under hälen vid gående och stående. Behandling vid hälsporre är egenvård som cirkulationsträning, töjning, tungt belastad träning samt avlastning med hälkoppsinlägg, skoinlägg, tejpning och uppträning av stödjande muskulatur samt läkningsstimulerande behandling som stötvågsbehandling, laserbehandling, injektionsbehandling. I sällsynta fall även operation.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar