fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Göteborg, Västra Götaland

I Göteborg är det Västra Götalands läns landsting som ansvarar för hälso- och sjukvården. Invånarna i Göteborg betalar en särskild skatt för finansiering av lanstingets verksamhet, vilket bland annat innefattar vård. I Göteborg finns det många landstingsfinansierade vårdgivare där frikort och högkostnadskort gäller, som vårdcentral, läkare, fysioterapeut (sjukgymnast), psykolog, disktriktssköterska, bvc, mvc, tandläkare, dietist, arbetsterapeut m.fl. Allmänläkare, fysioterapeuter och tandläkare är första instans i vården och till dem kan du vända dig direkt utan remiss och du väljer själv till vilken vårdgivare du önskar träffa. Göteborg är Sveriges näst största stad och har 550 000 invånare och ligger i Västra Götalands län, vilket är ett stort län med många kommuner. Göteborg grundades av Gustav II Adolf på 1600 talet och har fått smeknamn som Nya Amsterdam på grund av sin stadsplanering och Lilla London efter att engelsmännen bidrog till industrialiseringen av staden. Göteborg har en vacker och omtyckt skärgård som är välbesökt av både Tyskar, Danskar och Norrmän. Vinterklimatet är sämre i Göteborg vilket gör det svårt att aktivera sig utomhus, men resten av året är bra och staden stoltserar med världens största halvmaraton och världens största fotbollsturnering för barn och ungdomar - Gothia cup.

EPTE - EPI

EPTE eller EPI är ultraljudsledd nålbehandling med likström vilket stimulerar regeneration (återuppbyggnad) av vävnad vid senskador som tendinos och tendinopatier. Även då senan degenererats kan regeneration och läkning av senvävnad ses efter lyckad behandlingsperiod. Behandlingen utförs var 7-10 dag och upprepas 4-5 gånger.

Ont i foten

Ont i foten beror vanligtvis på att en vävnad som led, muskel, nerv, slemsäck, sena eller senstråk skadats eller överbelastats. Smärtan kan även vara refererad och placeras i foten pga en klämd nerv ovanför foten. De vanligaste orsakerna till fotsmärta är plantar fascialgi (hälsporre), svullnad och ligamentskada efter stukad fot, mortons neurom, metatarsalgi, tendinos (senöverbelastning), hallux valgus, hammartå, liktorn och artros i tå, mellanfotsleder eller talocruralleden.

Plattfot och lågt fotvalv hos barn

Plattfot, Lågt eller högt fotvalv hos barn - vad är normalt och när behövs skoinlägg? När vi föds ser fotvalvshöjden ut att vara nästan obefintlig. Anledningen är att det finns en fettansamlig under benstrukturen där hålfoten ska vara. Under tillväxten reser sig sedan hålfoten och vid 10 års ålder har ca 10 % kvarstående låga fotvalv eller plattfothet. Det är alltså vanligt att barns fötter har låga fotvalv även upp i lågskoleåldern. Vanligtvis är låga fotvalv normalt och orsakar inga besvär. I enstaka fall kan barnets fötter orsaka lidande och en utredning av fötterna kan då vara viktig. Behandling med skoinlägg är vanligt och kan vara en bra metod att få bukt på problem som härstammar från fötterna om viss fottyp föreligger. Det är viktigt att veta när skoinlägg rekommenderas då fötter utan symtom kan vara normalt och skoinlägget då kan orsaka smärta istället för att hjälpa.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar