fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Fysioterapeut, Stötvågsbehandling, Internt impingement i axeln & Ortopedisk Manuell Terapi (OMT) - steg II, Stockholm, Stockholms län – Skadekompassen

Din sökning på Fysioterapeut, Stötvågsbehandling, Internt impingement i axeln & Ortopedisk Manuell Terapi (OMT) - steg II i Stockholm, Stockholms län resulterade i 1 vårdgivare

Stockholm, Stockholms län

I Stockholm finns det gott om vårdcentraler, fysioterapeuter (sjukgymnaster), psykologer, tandläkare, dietister, läkare, naprapater och kiropraktorer som hjälper invånarna att hålla sig eller bli friska. Stockholm är vår största tätort på 1 370 000 invånare och ligger i Stockholms län. Det är Sveriges huvudstad och centrum för politik, media, kultur och ekonomi. Stockholm grundades under tidigt 1200 tal och placeringen var strategisk ur både handel- och försvarssynpunkt. Stockholm har en av Sveriges vackraste skärgårdar och har ett lyckat klimat med både riktiga vintrar och varma, soliga somrar. Detta ger befolkningen bra möjligheter till både vinter- och sommaraktiviteter.

Stötvågsbehandling

Stötvågsbehandling eller ESWT (extracorporeal shock wave therapy) är en behandlingsmetod där man använder en apparat som genererar ljudvågor som med en viss styrka och frekvens stimulerar smärtminskande och läkande mekanismer i skadade eller smärtande vävnader. Stötvågsbehandling har använts sedan 80-talet, från början som behandling för njursten men på senare år är det stora användningsområdet muskuloskeletala besvär där syftet är att minska smärta och stimulera till läkning. Framför allt vid långvariga besvär har behandlingsmetoden visat sig vara värdefull. Våra vanligaste smärttillstånd i rörelseapparaten kommer från senor, senfästen, ligament och muskler och vid dessa sjukdomstillstånd är stötvågsbehandling en möjlig behandlingsform för att förbättra hälsotillståndet. Det finns radial stötvågsbehandling (rESWT) och fokuserad stötvågsbehandling (fESWT). Radial stötvågsbehandling används vid vävnadsskador som ligger lednära och fokuserad stötvågsbehandling används både lednära och mot tillstånd som i djupare liggandes vävnader.

Fysioterapeut

En fysioterapeut är sjukvårdens förstainstans, remissinstans och specialistinstans vid skador och sjukdomstillstånd i rörelseapparaten. Det krävs ingen remiss till fysioterapeut och man kan själv välja vilken sådan man önskar kontakta och boka tid till. En fysioterapeut arbetar med undersökning, bedömning, diagnostisering, behandling och rehabilitering av sjukdomstillstånd i rörelseapparaten. En fysioterapeut är specialiserad inom olika områden som neurologi, reumatologi, ergonomi, fysisk aktivitet och idrottsmedicin, ortopedisk medicin, äldres hälsa, andning och cirkulation, psykosomatiska tillstånd och habilitering och pediatrik. Fysioterapi eller sjukgymnastik är det tredje största vårdområdet efter sjuksköterskor och läkare. Det är en profession som är specialiserad på att förebygga skada och ohälsa samt på att efter skada och sjukdom kliniskt bedöma och diagnostisera tillstånd samt att återfå människor i funktionell rörlighet samt aktivitetsförmåga genom rörelse, behandling och hjälp till egenvård. Första januari 2014 byttes namnet på yrkesgruppen från sjukgymnast och sjukgymnastik till fysioterapeut och fysioterapi.

Ortopedisk Manuell Terapi (OMT) - steg II

En vårdgivare med steg II i OMT (Ortopedisk Manuell Terapi) har hög kompetens gällande bedömning/diagnostisering, behandling och rehabilitering av sjukdomstillstånd i rörelseorganen. Det behövs ingen remiss till sjukgymnast eller läkare och man kan fritt välja vem man önskar boka tid till. OMT är ett internationellt specialistområde inom fysioterapin (sjukgymnastiken) för omhändertagande av akuta och långvariga smärttillstånd, funktionsstörningar och skador och sjukdomar i det neuro-muskulo-skelettala systemet (Rörelsesystemet).

Internt impingement i axeln

Internt impingement orsakas av en upprepad inklämning av muskulatur (infra- och supraspinatus) mot axelns ledpanna (glenoidale) och är således en överbelastningsskada. Detta orsakar smärta som vanligtvis placeras på axelns baksida. Troligen beror inklämningen på nedsatt förmåga att hålla ledhuvudet (caput humeri) stabilt mot ledpannan vid rörelse. Tillståndet behandlas med fysioterapi bestående av specifik rehabiliteringsträning och behandling samt ibland med operation. Tillståndet drabbar främst kastidrottare på såväl elit- som motionärsnivå. Det kan även uppstå hos icke-idrottare med fysiskt krävande arbete som involverar mycket rörelser ovan huvudhöjd.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar