Hälseneinflammation – Fysioterapeut i Göteborg
Järntorget, Göteborg, Västra Götaland
Här bokar du tid för Hälseneinflammation – Fysioterapeut i Göteborg hos Rickard Järrebring – fysioterapeut, Göteborg
Ring, skicka meddelande eller välj i webtidboken.
Hälseneinflammation – Fysioterapeut i Göteborg
Hälseneinflammation – Fysioterapeut i Göteborg
Hälseneinflammation är det vardagliga ordet för smärta i hälsenan, vilket inom vården brukar kallas för hälsenetendinopati. Smärtan beror sällan på en pågående inflammation, utan oftast på en felläkning av senfibrer, därav namnet tendinopati.
Jag har under flera år jobbat med att bedöma och behandla hälsene-besvär och har ser goda resultat med riktad behandling samt korrigering av rörelsemönster, framför allt i samband med löpning. Löpning är en träningsform som innebär stor påfrestning för hela kroppen, och just hälsenan utsätts för stora krafter vilket lätt kan leda till överansträngning. Olika löpsteg ger olika belastningar på hälsenan, och jag har stort intresse av att hjälpa dig med att hitta ett löpsteg som är mer gynnsamt för senan och resten av kroppen.
Hälsenan är en av kroppens största och starkaste senor, och denna utsätts för stora påfrestningar i vår vardag. Vid aktiviteter som löpning och hopp ökar belastningen ytterligare då senan ska klara av krafter på flera gånger vår kroppsvikt. Om belastningarna blir för kraftiga mot vad vi är vana vid, exempelvis vid för snabba stegringar eller om belastningen har skett under för lång tid utan vila är det vanligt att senan överansträngs. Det som kan hända då är att det uppstår små skador i senan som kroppen inte klarar av att läka lika bra och det blir felläkningar i vävnaden.
Hälseneinflammation är framförallt förekommande i medelåldern, men det kan förekomma i de flesta åldrar. Hälsenebesvär ses något oftare hos män än kvinnor.
Vanliga symtom vid skada på hälsenan är smärta i den nedersta delen av hälsenan vid aktivitet, men det kan även förekomma en stelhetskänsla efter stillasittande perioder eller på morgonen. Vid mer långvariga besvär kan smärtan övergå till en konstant värk, som även gör ont på natten, och senan kan kännas lite förtjockad och svullen.
Hälseneinflammation kan delas in i olika faser beroende på hur påverkad senan är. Läs mer om dessa nedan;
Reaktiv fas
Den första fasen av senpåverkan brukar kallas för reaktiv fas, och innebär en ganska akut överansträngning av senan. Hälsenan börjar göra ont, och kan upplevas lite tjockare än vanligt. Denna förtjockning beror på en skyddsmekanism med omstrukturering av senans fibrer så att tvärsnittsytan ökar för att skydda senan från rupturer. Detta ses ofta hos idrottare som tränat på lite för tungt, eller börjat träna intensivt igen efter ett uppehåll. Symtomen i den reaktiva fasen är smärta vid kraftig belastning eller i slutet av träningspass. Viss känsla av stramhet/stelhet kan också förekomma. Yngre idrottsaktiva personer som drabbas av hälsenesmärta är oftast i denna reaktiva fasen.
Felläkningsfas
Den andra fasen av senpåverkan kallas för felläkningsfas, och brukar uppstå då senan utsätts för för hög belastning under en längre period. Senan omstruktureras för att kunna klara av de ökade kraven, men då belastningen ofta fortsätter att vara för stor blir det ingen välstrukturerad vävnad utan senan kan upplevas lite svullen och öm. Smärtan kan nu kännas av i hälsenan även vid lättare fysisk aktivitet, och redan i början av träningspasset för att kanske avta något när kroppen blivit varm. I slutet av träningspasset eller efteråt kommer smärtan åter. Det är vanligt med stelhet i vad och hälsena på morgonen eller efter stillasittande i denna fas. Dessa förändringar ses både hos unga och äldre.
Degenerativ fas
I den tredje fasen blir det en degeneration av senan, vilket innebär att sammansättningen av senan fortsätter att förändras och omstruktureras. Något som ofta ses här är att vissa senfibrer ersätts med blodkärl, så kallad neovaskularisering. Senan är i denna fas ofta svullen och väldigt öm både lokalt samt i ett större område. Smärtan känns nu av även vid vardagliga aktiviteter och ökar vid ökad belastning. Är det riktigt långt gånget kan även en vilovärk förekomma. Den degenerativa fasen ses oftast hos något äldre individer och vid återkommande hälsenebesvär.
Behandling vid ont i hälsenan
Beroende på vilken fas senan befinner sig i skiljer sig behandlingen. Initialt är det mest fokus på att förstå och anpassa belastningen så att smärtan kan avta, vilket kan innebära tillfälliga aktivitetsanpassningar.
Senare i förloppet brukar jag använda mig av olika tekniker för att avlasta senan, detta kan vara tejpningar, hälförhöjningar samt gjutning av ortopediska skoinlägg. Jag använder mig även av laserbehandling, stötvågsbehandling, EPTE samt instruerar anpassad rehabträning för att påskynda läkningsförloppet.
Då det är vanligt med hälsenebesvär hos löpare gör jag även löpanalys för att se om det finns något i löpstilen som kan korrigeras för att minska belastning mot hälsenan.
Boka tid
Välkommen att boka tid så hjälper jag dig bedöma dina hälsenebesvär samt instruerar lämplig behandling och rehab. Klicka på boka-tid knapparna här ovan.
Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.
Tänk på att:
Tips på innehåll:
Så här används informationen du lämnar