Ont i ryggen – fysioterapeut Göteborg
Här bokar du tid för Ont i ryggen – fysioterapeut Göteborg hos Rickard Järrebring – fysioterapeut, Göteborg
Ont i ryggen – fysioterapeut Göteborg
Ont i ryggen – fysioterapeut Göteborg
Ryggsmärta är vanligt och de flesta människor drabbas någon gång i livet. Smärtan kan vara lokaliserad till endast ryggen, men också stråla ner mot höft/skinka samt ben och fot.
Ryggbesvär kan yttra sig på så många olika sätt och har ofta stor påverkan på din funktion och vardag, vilket motiverar mig till att kunna bemöta med bästa möjliga undersökning och åtgärder.
Jag är vidareutbildad inom OMI och Postural Terapi och har därmed bra verktyg både för diagnostik och behandling av de olika ryggsmärtor vi drabbas av. Boka ett ”nybesök – undersökning och diagnostik” genom att klicka på WEBTIDBOK här ovan så hjälper jag dig att bli smärtfri.
Ryggsmärta diagnostiseras ibland slarvigt som “Lumbago” vilket egentligen bara betyder “ont i ryggen”. I själva verket finns det många olika orsaker till ryggsmärta, och dem vanligaste är ryggskott med eller utan ischias (vanligtvis diskbuktning eller diskbråck), spinal stenos, spondylolisthes, posturalt syndrom och kotkompression. Ytterligare besvär som kan yttra sig som ryggbesvär kan vara reumatiska åkommor, höftleds-påverkan samt infektioner eller påverkan på inre organ. Hur vi rör oss och vår hållning kan ligga till grund för utveckling av en skada eller smärta.
Ryggsmärta kan vara huggande eller molande, det kan också yttra sig som stelhet som gör det svårt att luta sig framåt, vrida sig, räta upp ryggen eller hinder till att ta ut steget vid gång. Ryggbesvär försvinner ofta från några dagar till månad. Har man en gång fått ryggbesvär är det vanligt att det återkommer. Ryggbesvär ses hos olika åldrar, med olika karaktär.
- Ryggskott – akut ont i ryggen
- Ischias – utstrålning i ben/fot
- Spinal stenos – förträngningar i ryggradens spinalkanal
- Spondylolisthes – kotglidning
- Posturalt syndrom – hållningsrelaterad ryggsmärta
- Kotkompression – sammanpressade kotor efter fall
Ryggskott – plötslig smärta i ryggen
Ryggskott kännetecknas ofta av en snabb och intensiv smärta i ländryggen eller benen. Smärtan kan stråla ner i skinkorna och vidare längs ena eller båda benen. Ofta känns ryggen stel och det kan vara svårt att röra sig, särskilt vid framåtlutning eller vridningar. Sittande kan också förvärra smärtan, eftersom belastningen på ryggraden är större när man sitter jämfört med att stå.
Den vanligaste orsaken till ryggskott är en påverkan på ryggens diskar, som fungerar som stötdämpare mellan kotorna. Om en disk belastas snett kan den buktas ut och trycka mot nerver, vilket orsakar smärta i ryggen och utstrålning längs nervernas väg. Om disken spricker kallas det diskbråck, vilket ofta innebär en längre läkningsperiod och kan påverka muskelstyrka, reflexer och känsel i benen. Ryggskott kan också bero på skador på facettleder, ligament, nerver eller muskler, eller en kombination av dessa. Omkringliggande muskler kan bli spända och ömma som ett sekundärt symtom när de försöker skydda ryggen, men detta är oftast inte huvudorsaken till smärtan.
Ischias – smärta som strålar ut i benet/foten
Ischias är inte en diagnos i sig utan ett symtom som innebär smärta som strålar från ryggen ner i benet eller foten. Ischiasnerven är kroppens största nerv, och när den komprimeras kan smärta upplevas längs hela nervens utbredning, främst på baksidan av låret, underbenet och foten. Smärtan vid ischias är oftast ensidig, det vill säga den påverkar bara ett ben. Den vanligaste orsaken till kompression av ischiasnerven är att en ryggdisk trycker mot en nervrot, vilket står för 85-90% av alla ischiasbesvär. Det finns också teorier om att problem längre ner längs nerven, som piriformissyndrom, kan bidra till smärta, även om detta är omtvistat. Vad som är bevisat är att piriformismuskeln ofta är något förtjockad hos personer med ischias.
Spinal stenos
Personer över 60 år har en ökad risk att utveckla spinal stenos, vilket innebär förträngningar i de kanaler där ryggradens nerver löper. Dessa förträngningar gör att nerverna får mindre utrymme och kan klämmas åt, vilket orsakar smärta i ryggen och eventuellt även i ett eller båda benen, beroende på var förträngningen sitter. Domningar i benen är också vanligt.
Förträngningen kan vara central, där spinalkanalen påverkas, eller lateral, där förträngningen sker i de laterala recesserna (sidorna) av kotorna. Den senare ger oftare ensidiga smärtor liknande ischias. Smärtor från spinal stenos uppstår oftast vid stående eller gång, när kanalerna är som trängst, medan symtomen kan lindras i sittande eller framåtlutat läge, då kanalerna vidgas något. Behandling av själva förträngningen är svår och kräver ofta operation om gångförmågan är kraftigt påverkad. Fysioterapi och träning kan dock lindra symtomen.
Spondylolisthes
Spondylolisthes innebär att en kota glider framåt i förhållande till en annan. Detta kan vara medfött men ger oftast inte symtom förrän senare i livet. Kotglidning är vanligast i ländryggen. Även om glidningen inte brukar öka avsevärt efter vuxen ålder kan den orsaka smärta på grund av förändringar i ryggradens strukturer, som förträngningar eller åldersrelaterade förändringar. Spondylolisthes kan orsaka både ryggsmärtor och benbesvär. Diagnosen ställs med hjälp av röntgen, och vid allvarlig kotglidning kan en förskjutning synas som ett ”hack” i ryggradens kurvatur.
Posturalt syndrom
Posturalt syndrom innebär att en person får ryggsmärtor utan att någon vävnad är skadad. Smärtan beror på en onormal belastning på ryggen, vilket kan uppstå vid långvariga statiska positioner som sittande, stående eller framåtlutning. Detta syndrom ses oftast hos unga, friska individer, särskilt tonåringar. Smärtan uppstår främst i mitten av ryggen, vid ryggraden, och strålar inte ner i benen. Vid undersökning påträffas ingen nedsatt rörlighet eller smärta vid rörelseprovokation. För dessa patienter kan hållningsträning och att variera sina positioner ofta ge bra resultat.
Kotkompression
Kotkompression är ett vanligt problem hos äldre, där kotorna i ryggen pressas ihop, vilket förändrar ryggradens anatomi. En vanlig orsak är osteoporos (benskörhet), vilket gör att kotorna blir mer benägna att komprimeras även vid mindre stötar, som vid fall eller halka. Hos personer utan osteoporos krävs en större kraft för att orsaka en kompression, till exempel ett fall från höjd. En kotkompression kan förändra ryggradens hållning, vilket kan synas som en mer framåtlutad eller kutryggig hållning, eller att personen blivit något kortare. Kotor som komprimeras läker oftast av sig själva, men kan förbli i en mer sammanpressad position.
Behandling vid ryggsmärtor
Vid behandling av patienter med ryggsmärtor fokuserar jag mycket på att ta en noggrann anamnes för att förstå orsakerna till smärtan. Jag genomför också en detaljerad undersökning av ryggen och omgivande strukturer för att bedöma rörlighet och om nerver eller andra mjukdelar är påverkade. Jag förklarar mina fynd för att hjälpa patienten att förstå smärtans ursprung och hur man kan behandla och förebygga den. Eftersom ryggproblem ofta påverkar funktion och vardag, ser jag över arbetsställningar och rörelsemönster för att hitta ett skonsamt sätt att röra sig på.
Jag använder mig av olika behandlingstekniker, inklusive hållningsträning, styrketräning, manipulation och övningar för egenmobilisering för att hjälpa mina patienter med ryggsmärtor.
Boka tid
Välkommen att boka tid så hjälper jag dig att ta reda på orsaken till ditt ryggbesvär samt med lämplig behandling och rehab. Klicka på boka-tid knapparna här ovan.
Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.
Tänk på att:
Tips på innehåll:
Så här används informationen du lämnar