Ont i Axeln – Ortopedmedicinska kliniken i Malmö
Malmö, Skåne
Här bokar du tid för Ont i Axeln – Ortopedmedicinska kliniken i Malmö hos Ortopedmedicinska kliniken i Malmö
Ont i Axeln – Ortopedmedicinska kliniken i Malmö
Skador i axeln ger ofta smärta som placeras på framsidan, utsidan och baksidan av axeln samt smärta i överarmen och ibland även ner mot armbågen. Axeln är ett komplext system av muskler, senor och andra mjukdelar som gör att vi har ett stort rörelseomfång som kan generera mycket kraft. Detta system medför att det finns många olika anledningar till ont i axeln. Vi på Ortopedmedicinska Kliniken i Malmö hjälper dig att få bukt med din axelsmärta så fort som möjligt.
Vi är speciellt inriktade på skador i rörelseapparaten och träffar därför många med axelbesvär. Vi har specialistkompetens inom ortopedisk medicin samt idrottsmedicin och kan diagnostisera och behandla dina axelbesvär. Skador som orsakar smärta i axeln kan drabba såväl unga som gamla och de som är idrottsaktiva eller de som arbetar fysiskt. Skador kan uppstå som följd av trauma eller efter överansträngning.
Axeln är en kulled som går att likna höftleden. Skulderbladet möter överarmsbenet i axelleden där överarmen utgör en kula som glider mot en skål i skulderbladet. Den runda kulan på överarmsbenet är något större än skålen på skulderbladet och den hålls på plats av en ledkapsel, ligament och framför allt av muskler. Den muskelgrupp som utför rörelser i axeln och som håller överarmen på plats kallas för rotatorkuffen. Rotatorkuffen består av fyra muskler, supraspinatus, infraspinatus, subscapularis och teres minor.
För att stärka en klinisk diagnos kan vi även utföra Ultraljudsundersökning vid ont i axeln för att öka träffsäkerheten.
Vanliga skador vi möter på Ortopedmedicinska Kliniken i Malmö:
- Impingement syndrom
- Frozen shoulder
- Senskador
- Instabilitetsproblematik
Impingement syndrom
En av de vanligaste skadorna i axeln är Impingement syndrom. Detta syndrom innebär att en eller flera strukturer kläms in i axeln vid rörelse. Vanligen uppstår impingement av upprepad inklämning och är därför sällan kopplat till något trauma. Impingement kan ses som ett paraplybegrepp som beskriver orsaken till flera specifika skador.
Smärta vid impingement provoceras ofta då armen lyfts ovanför axelhöjd, det kan även göra ont att ligga på sidan eller när axeln ansträngs. Smärtan placeras kring axeln men ofta även ner mot överarmens utsida.
Det är vanligt att det är en slemsäck, en bursa, eller en muskelsena som kläms in och då blir irriterad och kan svullna upp vilket provocerar smärta. Vi försöker hitta orsaken till att inlämningen har uppstått och vilken struktur som kläms och riktar vår behandling mot detta.
Frozen shoulder
Frozen shoulder är även det en vanligt förekommande orsak till ont i axeln. Skadan kan uppstå som som följd av ett trauma mot axeln eller komma smygande utan tydligt orsak. Frozen shoulder delas därför upp i undergrupperna traumatisk och idiopatisk (utan tydlig orsak). Sköldkörtelbesvär och diabetes kan vara sjukdomar som föreligger en idiopatsik Frozen Shoulder.
Vanligtvis debuterar Frozen shoulder med smärta i axeln som gradvis ökar för att därefter övergå till stelhet. Smärtan placeras ofta kring axeln, ner mot framsidan och utsidan av axeln och kan även gå ner till underarmen. Det gör ofta ont att ligga på sidan och det kan vara svårt att till exempel ta på sig en jacka på grund av den nedsatta rörligheten i axeln. Det är lätt att missta Frozen shoulder i ett tidigt stadie för Impingement syndrom men till skillnad mot impingement är rörelseomfånget ofta nedsatt i samtliga rörelseriktningar. Orsaken till rörelseinskränkning och smärta är att ledkapseln runt leden blir inflammerad och drar ihop sig.
Frozen shoulder har en god prognos och läker ut av sig själv. Förloppet ser olika ut från individ till individ och olika mellan de två undergrupperna. Normal läkning sker inom 1-2 år, och skadan brukar gå igenom olika stadier i läkningen. Vi bedömer vilken fas skadan befinner sig i och ger lämpliga råd och behandling efter detta. I vissa stadier går det bra att genom kapseltöjning öka rörligheten och på så vis påskynda läkningen. Ibland kan det vara nödvändigt med kortisoninjektion för att påskynda läkningen.
Senskador
Muskelsenorna i axeln kan drabbas av så kallade senskador. Dessa senskador kan uppstå som följd av överansträngning, trauma eller som följd av impingement. Den vanligaste senskadan i axeln är supraspinatustendinos. Vid skada på supraspinatus provoceras smärtan speciellt då armen lyfts ut åt sidan. Vi ser ofta en så kallad Painful-Arc hos patienter med supraspinatus tendinopati, vilket innebär smärta då armen lyfts mellan 80-120 grader ut från kroppen.
Vid senskador i axeln försöker vi alltid att lokalisera vilken sena som är skadad och rikta behandling mot denna. Vi kan då använda tvärfriktionsmassage, stötvågsbehandling och specifik träning.
Instabilitetsproblematik
Att axeln hoppar ur led kallas för en luxation och förekommer ofta vid trauma mot axeln. Ytterligare kan instabilitet i axelleden orsaka subluxationer, att axeln inte helt hoppar ur led, och internt impingement då en muskelsena kläms in på grund av instabiliteten. Detta förekommer bland idrottare som utövar kastidrotter eller simmare. Instabilitetsproblematik kan ligga till grund för flera smärtsyndrom i axeln och kan ses som en grundorsak som går att åtgärdas med rehabträning.
Behandling vid Ont i Axeln
Vi på Ortopedmedicinska kliniken i Malmö inriktar behandlingen mot den skadade vävnaden och bakomliggande orsaker. Vi tar anamnes och utför en klinisk undersökning och kan komplettera med ultraljudsundersökning för att bäst diagnostisera skadan.
Vi anpassar behandlingen efter de krav som du ställer på dina axlar och i vilka aktiviteter som du besväras av smärta. Vår specialistkompetens inom ortopedisk medicin och idrottsmedicin ligger till grund för att du får rätt behandling. Det kan innebära rehabträning, stötvågsbehandling, laserbehandling och medicinsk behandling.
Boka tid
Välkommen att boka tid så hjälper vi dig att diagnostisera och behandling av dina axelbesvär. Kontakta oss via telefon eller mail genom att klicka på knapparna högst upp på sidan.
Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.
Tänk på att:
Tips på innehåll:
Så här används informationen du lämnar