Ont i foten – Ortopedmedicinska kliniken i Malmö
Malmö, Skåne
Här bokar du tid för Ont i foten – Ortopedmedicinska kliniken i Malmö hos Ortopedmedicinska kliniken i Malmö
Ont i foten – Ortopedmedicinska kliniken i Malmö
Foten är en komplex struktur som väldigt ofta skadas. Att få ont i häl, mellanfot, hålfot, framfot eller tår kan man räkna med att få någon eller flera gånger i livet. Det kan röra sig både om akuta skador som uppkommer plötsligt, men också överansträngningar som sakta debuterar utan tydlig start. Lokalisationen är oftast ganska precis vilket innebär att det är relativt lätt att specificera vart smärtan sitter, men beroende på vilken struktur som är påverkad kan smärtan variera i lokalisation. Kliniken har möjlighet att utföra en Ultraljudsundersökning för att i vissa fall stärka en klinisk diagnos.
Då foten är vårt fundament i marken kan skador här även leda till problem högre upp i rörelseapparaten på grund av ett förändrat rörelsemönster. Vi på Ortopedmedicinska Kliniken i Malmö har ett stort intresse av att hitta orsaken till vävnadsskadan och ge dig rätt diagnos, för att behandlingen av ditt fotbesvär ska gå så snabbt och effektivt som möjligt.
Vi har en lång erfarenhet av att arbeta med skador i foten och träffar mycket patienter med fotbesvär vilket gett oss en gedigen erfarenhet inom detta område. Foten är en struktur som ofta skadas hos idrottare. Vår specialistkompetens inom idrottsmedicin samt ortopedisk medicin gör att vi kan ge en specifik diagnos samt att vi kan se helheten över vad foten behöver.
Foten består av många ben, leder, ligament, muskler samt slemsäckar, vilka alla kan påverkas och skadas på olika sätt. Beroende på vad som är skadat yttrar sig smärtan på olika sätt. Grovt kan fotsmärta lokalisera sig på följande sätt:
- Smärta på utsidan av foten, exempelvis tendinopati av peroneus-sena eller fotledsstukning
- Smärta på insidan av foten, exempelvis tendinopati tibialis posterior-sena
- Smärta på baksidan av foten, exempelvis hälseneinflammation
- Smärta under hälen, exempelvis plantarfascialgi (hälsporre)
- Smärta på ovansidan av foten, exempelvis artrit i ankelleden eller stressfraktur
- Smärta i trampdynan, exempelvis metatarsalgi eller mortons neurom
- Smärta i tår, exempelvis hallux valgus eller hammartår.
Smärta på utsidan av foten
En av de vanligaste fotskadorna är fotledsstrukning, vilket vanligtvis sker på utsidan av foten. Detta är mycket vanligt förekommande inom idrotten och debuten sker plötsligt. Ofta uppstår även svullnad i området samt att det kan förekomma blåmärken.
Om det gör ont på utsidan av foten utan att det har skett något tydligt skadetillfälle kan det röra sig om en överansträngning av peroneus-muskulaturen och dess senor. Smärtan är då tydligast i samband med belastning/aktivitet och sitter vanligtvis kring den yttre fotknölen
Smärta på insidan av foten
Ligamentskador på insidan av foten förekommer, men är inte i närheten av lika vanliga som de på utsidan. På insidan av foten ser vi istället mycket besvär med överansträngningar i framförallt tibialis posterior och dess sena. Kraftig pronation av foten är en vanligt bakomliggande orsak som kan korrigeras med skoinlägg.
Smärta på baksidan av foten
En mycket vanlig orsak till smärta på baksidan av foten är akillestendinopati, eller hälseneinflammation som de brukar kallas. Detta är en överansträngning av hälsenan och/eller dess fäste i hälbenet, och kan ge en stelhetskänsla efter stillasittande samt smärta i samband med ökad belastning. Är det väldigt irriterat kan en förtjockning av senan noteras samt att smärtan upplevas även i vila. På baksidan av hälen finns det även slemsäckar som kan bli inflammerade och svullna upp vilket kan ge en klämsmärta.
Smärta under hälen
Hälsmärta är mycket vanligt i medelåldern, och orsaken är ofta det som kallas för hälsporre. Hälsporre eller plantarfascialgi innebär att det har blivit en överansträngning av senan (plantar fascian) som fäster in under hälen. Vanligtvis beskrivs då en ökad smärta de första stegen på morgonen samt efter stillasittande, ytterligare gör det mer ont efter ökad belastning av hälen. I vissa fall beror smärtan under hälen på ökat tryck på hälkudden.
Även unga kan drabbas av hälsmärta, då är det mer troligt att det är tillväxtzonen i hälen som blivit irriterad, så kallad Severs skada. Detta är vanligt hos idrottsaktiva ungdomar som springer och hoppar mycket, och brukar generera en smärta i slutet av träningen som även sitter i en stund efter.
Smärta på ovansidan av foten
Det är inte lika vanligt med smärta på ovansidan av foten, men när det förekommer kan det röra sig om en smärta som är lite svår att lokalisera exakt som bara kommit smygande. Orsaken kan då vara en artrit/ledinflammation i ankelleden.
Det finns även senor som sträcker upp foten samt tårna på ovansidan som kan bli överansträngda.
Om det förekommer svullnad, värmeökning och/eller rodnad på ovansidan av foten och det gör kraftigt ont vid belastning kan det röra sig om en stressfraktur i något av fotens mindre ben.
Smärta i trampdynan
Ont i framdelen av foten eller trampdynan kallas för Metatarsalgi, och innebär att det har blivit en retning av vävnaderna i området. I vissa fall kan det även förekomma en nervinklämning som genererar utstrålande smärta i tårna och ibland blir även känseln vara nedsatt. Smärta i framfote brukar kännas av vid gång, och är ofta tydligare vid gång barfota.
Smärta i tår
Den tån som oftast brukar orsaka smärta är stortån. Det kan röra sig om en ökad belastning av stortåns basled vilket kan leda till en snedställning som kallas Hallux valgus. Artros i stortåleden kan också orsaka smärta, och om det förekommer en stelhet kallas besväret för hallux rigidus och kan ge smärta vid belastning och frånskjutet i gången. De mindre tårna kan även kröka sig, detta tillstånd brukar kallas för hammartår eller klotår och kan orsaka smärta i den eller de drabbade tårna samt från skor trycker mot tårna.
Behandling vid Ont i Foten
Vi på Ortopedmedicinska Kliniken i Malmö har ett gott omhändertagande av patienter med fotbesvär. Vi lägger fokus på att hitta den skadade vävnaden och möjliga orsaker till besväret. Anamnes och en klinisk undersökning ingår alltid, och i vissa fall kompletterar vi med en ultraljudsundersökning för att tydligare få en bild av besväret.
Vi lägger sedan upp en plan för att du åter ska kunna använda din fot utan att få ökade besvär. En del av behandlingen kan innebära rehabträning och utformning av ortopediska skoinlägg. Vi jobbar även med stötvågsbehandlingar, laserbehandling samt manuella tekniker.
Boka tid
Välkommen att boka tid så hjälper vi dig att diagnostisera och behandling av dina fotbesvär. Kontakta oss via telefon eller mail genom att klicka på knapparna högst upp på sidan.
Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.
Tänk på att:
Tips på innehåll:
Så här används informationen du lämnar