Ont i Knät – Ortopedmedicinska kliniken i Malmö
Malmö, Skåne
Här bokar du tid för Ont i Knät – Ortopedmedicinska kliniken i Malmö hos Ortopedmedicinska kliniken i Malmö
Ont i Knät – Ortopedmedicinska kliniken i Malmö
Ont i knät är vanligt och drabbar många under någon period i livet. Knäskador kan uppstå efter trauma mot knät, som följd av överansträngning eller som åldersförändringar. Det är därför vanligt såväl för idrottare som för motionärer och för de som är mindre aktiva, yngre och äldre. Knäskador kan orsaka smärta på knäts framsida, sidor och bak mot knäveck, smärtan kan vara lokaliserad till en mindre punkt eller mer diffus och även skifta plats. På Ortopedmedicinska Kliniken i Malmö har vi lång erfarenhet av att undersöka och behandla knäsmärta. Vår specialistkompetens inom idrottsskador och ortopedisk medicin hjälper oss i bedömning och i strukturering av behandlingsplan för att på bästa sätt hjälpa er med era knäsmärtor. Kliniken har möjlighet att utföra en Ultraljudsundersökning för att i vissa fall stärka en klinisk diagnos.
Knät är en så kallad gångjärnsled mellan lårbenet och skenbenet (tibia) som stabiliseras av korsband, kollateralligament (sidoligament) och två menisker. Knäskålen glider i en fåra i lårbenet som kallas för patellofemoralleden. Muskulaturen på lårets framsida, quadriceps, och baksida, hamstrings, är de muskelgrupper som främst utför rörelser i knät. Muskulaturen runt knä och höft är viktigt för ett starkt och stabilt knä.
Vanliga skador som vi möter på Ortopedmedicinska kliniken i Malmö
- Meniskskada
- Korsbandsskada
- Kollateralligamentskada
- Hopparknä (Patellatendinit)
- Löparknä
- Patellofemoralt smärtsyndrom (PFSS)
- Schlatterknä
- Knäartros
Knäskador till följd av trauma
Meniskskada, korsbandsskada och kollateralligamentskada uppstår vanligen som följd av vridning, översträckning eller yttre våld mot knät. Det är därför främst vanligt i samband med idrottsaktiviteter och olyckor. Det är vanligt med svullnad och stark smärta i knät i samband med dessa skador.
Meniskskada
Meniskerna är två broskskivor i knät, en på insidan och en på utsidan av knät. Meniskskada uppstår främst vid vridning av knät under belastning. För yngre individer är det en vanlig idrottsskada men för äldre individer kan relativt små trauman orsaka skadan. Smärtan förläggs ofta i ledspringan på knäts insida då skador på den inre menisken är mer vanligt förekommande. Det kan förekomma mekanisk låsning i knät där det inte går att räta ut eller böja på knät fullt. Det är också vanligt med smärta vid belastning, vridmoment och vid huksittande.
Korsbandsskada
Korsbandsskada uppstår framför allt efter kraftigare trauma mot knät eller vid vridmoment. Skadan innebär en bristning i de ligament som sitter djupt inne i knät och som har en viktig stabiliserande effekt. Skidolyckor och trauma i samband med kontaktidrotter är vanliga orsaker.
Vid korsbandsskada svullnar ofta knät upp snabbt efter skadetillfället och det är svårt att böja och sträcka i knät. Det är också vanligt förekommande med instabilitet i knät där enkla rörelser kan orsaka så kallad “giving-way” symtom, där knät ger vika.
Kollateralligamentskada
Knät har två kollateralligament, ett på utsidan och ett på insidan. Dessa ligament är strukturer som stabiliserar leden i vackling åt sidorna. Som vid korsbandsskada uppstår kollateralligamentskada nästan uteslutande som följd av trauma mot knät i samband med kontaktidrotter. Skada på det inre kollateralligamentet är vanligare än det yttre.
Att knät svullnar upp och smärta lokalt på in- eller utsidan av knät samt instabilitetskänsla är vanliga symtom.
Ont i knät till följd av överansträngning
Ökad träningsintensitet eller belastning kan orsaka smärta i muskelsenor och i leder i knät. Dessa skador är sällan kopplade till något trauma och uppkommer successivt under en period.
Hopparknä
Smärta i knäskålssenan kallas ibland för hopparknä på grund av att det är vanligt förekommande för individer som utövar idrott som involverar mycket hopp. Det kan dock även drabba löpare eller de som går från ett stillasittande till mer aktivt liv. Smärtan är ofta lokal till senan under knäskålen och vanliga symtom är stelhet efter en stund stillasittande, smärta vid gång upp för trappor och löpning. Det förekommer sällan någon svullnad i knät vid hopparknä. Orsaken till smärtan är en förändring i knäskålsenan som kallas för tendinopati eller tendinos.
Löparknä
Vid löparknä är smärtan lokaliserad på utsidan av knät, ofta diffus och inte kopplad till en specifik punkt. Vanliga symtom är tilltagande smärta vid löpning eller cykling längre sträckor. Skadan uppstår som följd av att en lång sena på utsidan av låret orsakar friktion mot lårbenet strax ovanför ledspringan.
kadan orsakas ofta av för snabbt stegrad träningsdos men kan också uppstå som följd av ogynnsam löpteknik.
Patellofemoralt smärtsyndrom (PFSS)
Smärta i knåskålsleden är vanligt bland unga idrottsaktiva. Vid PFSS är smärtan ofta diffust lokaliserad på insidan av knäskålen och är mer påtaglig vid aktivitet som att springa och hoppa men kan också provoceras av att sitta längre stunder. Det är vanligt att smärtan beskrivs som att den sitter innanför knäskålen.
Orsaken till smärta är en överbelastning av leden mellan knäskålen och lårbenet. PFSS är ofarligt och rehabträning kan leda till goda resultat med minskad smärta.
Schlatterknä
En annan vanligt förekommande orsak till knäsmärta för yngre individer är Schlatter. Till skillnad mot PFSS placeras smärtan vid Schlatter mot knäskålssenans infästning på underbenet. Smärta uppstår i samband med aktivitet då lårmuskeln ansträngs och orsakar ett drag i infästningen. Det är också mycket vanligt att det bildas en liten knöl mot infästningen som är öm för tryck.
Orsaken till Schlatterknä är en tillväxtzon där knäskålssenan fäster in mot underbenet. Mycket drag från lårmuskeln kan orsaka irritation och retning i den mjuka tillväxtzonen. Schlatterknä är ofarligt och försvinner ofta av sig själv med tiden.
Åldersrelaterade knäbesvär – Artros
Knät är en viktbärande led och ju äldre vi blir desto vanligare är det med dessa åldersrelaterade förändringar. Artros är en sjukdom som drabbar ledbroskets förmåga att återbildas. Det är vanligare att drabbas av artros om knät tidigare har drabbats av akuta skador som meniskskada eller ligamentskador.
Symtomen vid artros är svullnad, smärta och nedsatt rörlighet som uppstår utan något tidigare trauma. Det är också vanligt med stelhet och smärta vid uppresning efter en stund i vila eller när man kliver ur sängen på morgonen. Ledknaster, också kallad krepitationer, kan förekomma vid artros. Ofta går symtomen i skov med perioder av mer smärta, svullnad och rörelsenedsättning. I ett senare stadie av artros kan även vilosmärta förekomma.
Behandling vid Ont i knät
Vi träffar dagligen individer med knäsmärta och många olika diagnoser. Vi tar en noggrann sjukdomshistoria (anamnes) och utför kliniska tester och rörelseanalys för att bedöma vad knäsmärta beror på. Vid behov kan vi komplettera med ultraljudsundersökning för att säkerställa diagnosen.
Vi gör en bedömning av behov för behandling utifrån vår undersökning och ser till era behov för att lägga upp en behandlingsplan som är inriktad mot er aktivitetsnivå och krav. Rehabträning, stötvågsbehandling och laserbehandling är vanliga behandlingsmetoder som vi tillämpar vid ont i knät. Rörelse och belastningsmönster är viktigt och något som vi arbetar med genom löpanalys och avlastning med skoinlägg.
Boka tid
Välkommen att boka tid så hjälper vi dig att diagnostisera och behandlinga dina knäbesvär. Kontakta oss via telefon eller mail genom att klicka på knapparna högst upp på sidan.
Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.
Tänk på att:
Tips på innehåll:
Så här används informationen du lämnar