fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Artrosskola i grupp, Klinisk undersökning och diagnostik, Padel och skador vid padel tennis, Benhinneinflammation (medialt tibiasyndrom) & Ortopedisk Medicin International (OMI) - högre examen – Skadekompassen

Artrosskola i grupp, Klinisk undersökning och diagnostik, Padel och skador vid padel tennis, Benhinneinflammation (medialt tibiasyndrom) & Ortopedisk Medicin International (OMI) - högre examen resulterade i 0 vårdgivare

Artrosskola i grupp

Artrosskolan är den primära behandlingen vid artros. Artrosskola i grupp innebär att du får adekvat utbildning om artros tillsammans med andra drabbade.  Utbildningen följer Socialstyrelsens nationella riktlinjer vid grundbehandling av artros och är framtagen mot bakgrund av aktuell forskning och erfarenheter av behandling av artros. Patienter med fastställd eller misstänkt artros kan och bör söka till vårdgivare som arbetar med artrosskolan direkt. Ingen remiss behövs. Vårdgivaren, vanligtvis en sjukgymnast eller fysioterapeut träffar först patienten enskilt och bedömer/diagnostiserar tillståndet och rekommenderar om artrosskola eller annat omhändertagande om det är mest lämpligt. De sjukgymnaster och arbetsterapeuter som håller i artrosskola har speciell utbildning och gedigen kunskap och erfarenhet från artrosområdet. Artrosskolan innehåller en ”minimal intervention”, vilken bedrivs på liknande sätt på samtliga vårdmottagningar som arbetar efter riktlinjerna . Den minimala interventionen består av tre teoritillfällen som omfattar information om vad artros är, tänkbara riskfaktorer, tillgänglig behandling, samt egenvårdstips. Efter artrosskolan fortsätter träningen antingen enskilt hemma, med eller utan uppföljning hos vårdgivaren eller i gruppträning hos rehabenheten (sjukgymnast eller arbetsterapeut).

Klinisk undersökning och diagnostik

Klinisk undersökning och diagnostik innefattar att tolka patientens anamnes (sjukhistoria) samt fynden vid den kroppsliga undersökningen och uttrycka detta i en diagnos eller sjukdomstillstånd. Syftet med klinisk diagnostik är förutom att finna sjukdomstillståndet som ligger bakom patientens symtom och besvär även söka efter vad som kan ha orsakat sjukdomstillståndet samt föreslå lämpliga åtgärder, behandlingsalternativ och egenvård för att patientens tillstånd skall förbättras. Läs mer om klinisk undersökning och diagnostik.

Padel och skador vid padel tennis

Skador vid padel drabbar fot, fotled armbåge, knä, axel och rygg och de vanligaste skadorna är senskada, muskelskada och led- och ligamentskada som vid tennisarm, hälsporre, stukad fot, impingement, ont i axeln, ryggskott, ischias, nackspärr, ont i rygg och nacke samt ont i knät pga meniskskada, artros, hopparknä eller pfss - främre knäsmärta. Skadorna beror framför allt på att spelaren ökar sin aktivitetsnivå snabbare än vad kroppen hinner bygga upp den för samt använder fel utrustning och har sämre teknik. Det finns saker som kan förebygga och behandling som hjälper den som skadats att snabbast möjligt bli frisk och spelklar igen och våra vårdgivare: fysioterapeuter, läkare och naprapater i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sverige hjälper dig.

Ortopedisk Medicin International (OMI) - högre examen

En vårdgivare med högre examen i OMI (ortopedisk medicin international) har mycket hög kompetens i bedömning/diagnostisering, behandling och rehabilitering av smärt- och sjukdomstillstånd i rörelseorganen. Det behövs ingen remis till sjukgymnast eller läkare och man väljer själv till vilken sådan man önskar boka tid. Utbildningen OMI (ortopedisk medicin international) är internationell och den är samma för läkare, fysioterapeuter (sjukgymnaster), naprapater och kiropraktorer och löper över ca 4 år. Syftet med utbildningen är att erhålla specialiserade kunskaper i att ställa klinisk diagnos och välja rätt behandling.

Benhinneinflammation (medialt tibiasyndrom)

Benhinneinflammation är trots namnet inte en inflammation utan en överbelastningsskada på insidan av tibia (skenbenet) där underbenets muskler och senor fäster. Skadan utmärker sig med smärta på underbenets framsida eller insida. Det är den vanligaste kroniska belastningsskadan hos idrottare och står för 6-16% av alla löparskador. Skadan läker vanligtvis ut av vila medan forsatt belastning kan förvärra tillståndet och leda till stressfrakturer. Vanliga åtgärder är korrigering av fotställning med ortopediska skoinlägg, stötvågsbehandling samt friktionsmassage. Andra namn på denna skada är medialt tibiasyndrom och medialt tibiaperiostit.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar