fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

McKenzie - Mekanisk diagnostik och terapi – MDT, Ont i foten & Ryggskott (akut lumbago) – Skadekompassen

McKenzie - Mekanisk diagnostik och terapi – MDT, Ont i foten & Ryggskott (akut lumbago) resulterade i 8 vårdgivare

Förslag på djupare filtrering

McKenzie - Mekanisk diagnostik och terapi – MDT

McKenzie metoden - Mekanisk Diagnostik och Terapi (MDT) är en internationellt erkänd metod för bedömning och behandling av smärta i rygg, nacke och extremitetsleder. Metoden utgår ifrån att du som patient är aktiv i din egen behandling, vilket omgående ger dig konkreta verktyg för att själv reducera och läka din skada. Konceptet har utvecklats av Robin McKenzie, fysioterapeut/sjukgymnast från Nya Zeeland. Metoden är idag ett av det mest spridda sätten att behandla ryggbesvär på världen över.

Ont i foten

Ont i foten beror vanligtvis på att en vävnad som led, muskel, nerv, slemsäck, sena eller senstråk skadats eller överbelastats. Smärtan kan även vara refererad och placeras i foten pga en klämd nerv ovanför foten. De vanligaste orsakerna till fotsmärta är plantar fascialgi (hälsporre), svullnad och ligamentskada efter stukad fot, mortons neurom, metatarsalgi, tendinos (senöverbelastning), hallux valgus, hammartå, liktorn och artros i tå, mellanfotsleder eller talocruralleden.

Ryggskott (akut lumbago)

Ryggskott (akut lumbago) kallas plötsligt uppkommen ryggsmärta. Orsaken anses ofta vara diskrelaterad, men kan även bero på skada i led, kapsel eller muskel. Ryggskott kan föregås av stelhetsvärk i ländryggen och inaktivitet och mycket sittande bidrar till ökad risk att drabbas. Om man drabbas bör man försöka ta promenader och röra sig. I vården vänder man sig till en fysioterapeut för klinisk diagnos, bedömning och hjälp att bli frisk igen. Slätröntgen och magnetkameraundersökning till för sällan användbar information utan rekommenderas av din fysioterapeut bara då det bedöms tillföra något. Smärtstillande läkemedel kan underlätta promenader och rörelse.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar