Systematiskt arbetsmiljöarbete, Ryggskott (akut lumbago) & Ortopedisk Medicin International (OMI) - högre examen – Skadekompassen
Systematiskt arbetsmiljöarbete, Ryggskott (akut lumbago) & Ortopedisk Medicin International (OMI) - högre examen resulterade i 0 vårdgivare
Systematiskt arbetsmiljöarbete
Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) genomförs av personal med särskild kompetens inom den fysiska och psykosociala arbetsmiljön. Vanligtvis är det ergonomer, läkare, psykologer och arbetsmiljöingenjörer med vidareutbildning som hjälper arbetsgivaren med att undersöka, genomföra och följa upp verksamheten så att ohälsa och olycksfall i arbetet förebyggs och en tillfredsställande arbetsmiljö uppnås. (se arbetsmiljölagen). Det är arbetsgivarens ansvar att det systematiska arbetsmiljöarbetet bedrivs. För företag med fler än nio anställda krävs skriftlig dokumentation av arbetsmiljöpolicy, rutiner, uppgiftsfördelning och årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. För hjälp med systematiskt arbetsmiljöarbete kan följande yrkeskategorier kontaktas: Företagshälsovård, ergonom, psykolog och arbetsmiljöingenjör.
Ortopedisk Medicin International (OMI) - högre examen
En vårdgivare med högre examen i OMI (ortopedisk medicin international) har mycket hög kompetens i bedömning/diagnostisering, behandling och rehabilitering av smärt- och sjukdomstillstånd i rörelseorganen. Det behövs ingen remis till sjukgymnast eller läkare och man väljer själv till vilken sådan man önskar boka tid. Utbildningen OMI (ortopedisk medicin international) är internationell och den är samma för läkare, fysioterapeuter (sjukgymnaster), naprapater och kiropraktorer och löper över ca 4 år. Syftet med utbildningen är att erhålla specialiserade kunskaper i att ställa klinisk diagnos och välja rätt behandling.
Ryggskott (akut lumbago)
Ryggskott (akut lumbago) kallas plötsligt uppkommen ryggsmärta. Orsaken anses ofta vara diskrelaterad, men kan även bero på skada i led, kapsel eller muskel. Ryggskott kan föregås av stelhetsvärk i ländryggen och inaktivitet och mycket sittande bidrar till ökad risk att drabbas. Om man drabbas bör man försöka ta promenader och röra sig. I vården vänder man sig till en fysioterapeut för klinisk diagnos, bedömning och hjälp att bli frisk igen. Slätröntgen och magnetkameraundersökning till för sällan användbar information utan rekommenderas av din fysioterapeut bara då det bedöms tillföra något. Smärtstillande läkemedel kan underlätta promenader och rörelse.
Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.
Tänk på att:
Tips på innehåll:
Så här används informationen du lämnar