Ont i foten – fotspecialiserad fysioterapeut i Göteborg
Här bokar du tid för Ont i foten – fotspecialiserad fysioterapeut i Göteborg hos Sofia Sporrong, Fysioterapeut, Göteborg
Ont i foten – fotspecialiserad fysioterapeut i Göteborg
Fotsmärta är någonting väldigt vanligt, och jag träffar dagligen många patienter med olika typer av fotsmärta. Foten är en mycket komplex biomekanisk struktur som består av 26 stycken ben som alla samverkar och påverkar varandra. Foten fäster även in mot underbenets två ben och bildar det vi kallar ankelleden. Fotens främsta funktioner är att ta tyngden från kroppen samt att den fungerar som en hävarm för att föra kroppen framåt under gång och löpning. Skador i foten kan vara väldigt smärtsamt och aktivitetshämmande men det finns bra och verksam vård att få.
Diagnostik och behandling av fotsmärta i Göteborg
Jag och mina kollegor är specialiserade på diagnostik, behandling, avlastning och rehab av smärttillstånd i eller omkring foten. Boka ett nybesök till någon av oss så hjälper vi dig att bli bättre snabbast möjligt
Hur jag tänker kring foten
Jag tycker att foten är väldigt intressant då skador här har stor påverkan på resten av kroppen och människors vardag, och därför finns det mycket som jag som fysioterapeut kan hjälpa till med som kan underlätta för många. En fungerande fot är viktig för att resten av kroppen ska fungera optimalt, har vi ingen god grund att stå på har vi svårt att hamna rätt i övrigt också. Jag utbildar mig kontinuerligt internt och externt inom detta intressanta område!
Då det är mycket ben, leder, muskler och ligament i foten kan fotens skador och sjukdomar lokalisera sig med stor variation. Smärtan kan sitta uppe på fotryggen, på sidan kring fotknölarna, på utsidan av mellanfoten, i, under eller bak på hälen, i hålfoten, i eller under den främre trampdynan samt i eller mellan tårna.
En av de vanligaste skadorna på foten är en fotledsstukning (vilket ofta ger en ligamentskada). Inom idrotten sker detta väldigt regelbundet och det räknas som en av de 5 vanligaste idrottsskadorna, men det kan hända vem som helst som trampar snett med foten. Går det riktigt illa kan även benet fraktureras.
Övriga orsaker till smärta i foten beror oftast på överbelastningar (hälseneinflammation, slemsäcksinflammation, hälsporre/plantar fasciit, tendinopatier i tibialis posterior eller peroneus-senorna, metatarsalgi, mortons neurom osv) vilket mest märks av vid belastning och aktivitet. Överbelastningar är ofta ett resultat av felbelastningar, långvarig belastning på hårda underlag, eller om belastningen har ökat för snabbt på för kort tid så att vävnaderna ej hinner anpassa sig. I och med att vi åldras blir även våra vävnader mer känsliga för belastning och vissa överansträngningsskador uppkommer lättare när vi blivit lite äldre.
Om det förekommer huggande smärta ihop med mekaniska låsningar i foten kan det röra sig om en fri kropp i leden, ex lös broskbit som hamnar i kläm vid ex gång i ojämnt underlag eller i nedförsbackar. Lite mer ovanliga besvär som förekommer i foten kan vara artriter i de olika lederna, stressfrakturer, artros, periostiter osv. Symtom kan då även kännas av vid vila och påverka nattsömnen.
Besvär i foten kan även bero på nervpåverkan exempelvis från ryggen eller andra sjukdomar.
Ont i trampdynan i framfoten
Smärta i framfoten är vanligt och kallas ofta för Metatarsalgi. Det gör mest ont vid belastning, exempelvis efter att ha stått eller gått en längre period i sträck. Smärtan kan öka vid gång barfota då trycket på trampdynan blir högre. Vissa patienter beskriver även att det känns som att gå direkt på benet, och är ordentligt ömma på vissa punkter vid tryck. Metatarsalgi beror på att trycket på mellanfotsbenens främre del har ökat och irriterat kringliggande vävnader.
Om det dessutom förekommer en nervinklämning i framfoten kallas det för Mortons neurom. Även här gör det ont i framfoten, men det kan också stråla ut i tårna (oftast i någon av mittentårna), och känseln i dessa tår kan vara lite nedsatt. Smärtan här kan ofta beskrivas som lite mer huggande.
Skador som ger smärta i trampdynan
- Metatarsalgi
- Mortons neurom
Ont i foten på utsidan
Smärta på fotens utsida kan ha både en spontan eller plötslig debut. När smärtan kommer spontant och utan något trauma handlar det ofta om överansträngningar, till exempel ser jag detta hos patienter som har gått annorlunda för att undvika en annan smärta – så som hälsmärta. Ofta är det då peroneus-muskulaturen och dess senor och senfästen som blir irriterade. Vanligast är att smärtan känns kring den yttre fotknölen och strax nedanför.
Plötsligt debuterande smärta på utsidan av foten handlar ofta om fotledsstukningar och ligamentskador. Det vanligaste när foten stukas är att foten viks inåt – vilket gör att ligamenten på utsidan av foten utsätts för stora krafter och kan skadas. Vid kraftiga skador tillkommer svullnad kring fotknölen som ibland går en bit ner i foten och det gör väldigt ont. Om det är omöjligt att lägga tyngd på foten efter skada kan det även blivit så illa att benet fått en fraktur vilket måste kontrolleras på sjukhus. Barn under 10 år har ej helt färdigvuxet ben vilket kan leda till så kallade avulsions-frakturer vid fotledsstukningar.
Skador som ger smärta på utsidan av foten
- Tendinopati av peroneus-sena
- Stukad fot med ligamentskador (framförallt FTA-ligamentet)
- Fraktur på den yttre fotknölen (vanlig skada hos hos äldre)
- Avulsionsfrakturer (vanligast hos barn)
Ont på insidan av foten
Smärta på fotens insida ser jag och mina kollegor inte lika ofta då det är lite ovanligare med skador här jämfört med på utsidan. De fall vi ser handlar ofta om bakomliggande snedställningar/snedbelastningar, exempelvis nedsjunka fotvalv vilket leder till en ökad belastning på insidan av foten. Överansträngningar på insidan drabbar framförallt tibialis posteriors sena och i vissa fall ett ligament kallat “Spring-ligamentet”. Smärtan sitter då kring den inre fotknölen eller snett ner mot hålfoten. Ibland misstolkas dessa besvären som hälsporre/plantar fasciit.
Akuta skador som stukningar på de inre ligamenten förekommer men inte så frekvent, på grund av att dessa är större och starkare än dem på utsidan.
Skador som ger smärta på insidan av foten
- Tendinopati av tibialis posterior
- Spring ligament skada/överansträngning
- Stukning mediala ligamenten
Ont i foten på ovansidan
Smärta på ovansidan av foten är heller inte så vanligt förekommande, men kan bero på överansträngning av tibialis anteriors sena eller senfäste på ovansidan av foten, vilket kan uppstå efter gång med tunga skor. Även tårnas sträck-muskler kan bli irriterade och smärta. Akuta skador som en översträckning av foten kan leda till en ligamentskada på ovansidan av foten.
Diffus smärta kring ankeln/ovansidan av foten kan bero på en inflammation i fotleden. Även stressfrakturer kan ge en smärta på ovansidan av foten.
Skador som ger smärta i på ovansidan av foten
- Artrit ankel
- Tendinopati tibialis anterior eller extensor hallucis longus
- Ligamentskador
- Artrit ankelled
- Stressfraktur
Ont i baksidan av foten och hälen
Jag träffar och hjälper dagligen patienter med hälsmärta, då detta är vanligt förekommande både hos vuxna och idrottsaktiva barn. Hos vuxna handlar det ofta om så kallad “hälsporre” eller plantar fasciit som det egentligen heter. Orsaken till denna smärta är en överansträngning av plantarfascians sena eller fäste under hälen. Smärtan förekommer mest vid belastning, och kännetecknas ofta av en klart skarpare smärta de första stegen på morgonen eller efter stillasittande. Besvär med smärtande hälkuddar förekommer också, och här handlar det mestadels om ökade besvär vid långvarigt stående eller gående, framförallt på hårda golv.
Idrottsaktiva barn i åldern 9-15 kan drabbas av Severs skada, som innebär att hälbenets tillväxtzon är lite extra känsligt och kan generera smärta vid stötar – så som hopp och löpning. På baksidan av hälen är de två vanligaste besvären som jag ser hälseneinflammation, med lokalisation vid fästet i hälbenet eller några centimeter upp i senan, eller inflammation i någon av slemsäckarna kring hälbenet. I dessa fall kan även svullnad/rodnad förekomma, och det kan göra ont av trycket från skor.
Skador som ger smärta i, under eller bak på hälen
- Hälsporre/plantar fasciit
- Hälkuddessyndrom
- Severs skada
- Hälseneinfammation
- Slemsäcksinflammation
Ont i fotens tår och stortå
Smärta kring stortån beror oftast på en snedställning som kallas för Hallux valgus vilket kan generera en smärta både i stortåleden men även vid sidan av stortån i takt med att det blir pålagringar på skelettet. Detta är mycket vanligt, med varierad grad av besvär, och kan också vara en bakomliggande orsak till snedbelastning som påverkat någon annan vävnad. En stel stortå kallas för Hallux rigidus/limitus och kan också framkalla smärta och snedbelastningar.
Ibland kröker sig andra tån eller övriga tår och kallas då för hammartå. Tillståndet kan ge smärta i själva tån, ofta på grund av att den krökta leden får för mycket tryck från skon. Hammartår uppstår ofta ihop med hallux valgus då stortån som med sin utåtvinkling tar utrymme från övriga tår.
Skador som ger smärta i tår och stortån
- Hallux valgus
- Hallux rigidus
- Hammartå
Behandling vid ont i foten
Största delen av de patienter jag träffar på vår klinik har besvär från foten, vilket har gett mig en mycket god erfarenhet och förmåga att bedöma och behandla patienter med smärta och värk från foten. Jag lägger stor vikt vid att göra en noggrann klinisk undersökning och anamnes, för att komma fram till vilken vävnad som är skadad, så att korrekt diagnos kan ges och bästa behandlingsplan kan läggas upp.
Vid överansträngningsskador tycker jag att det är viktigt att kontrollera belastningsmönster noggrant, genom ex utredning av fottyp, belastning under olika övningar samt vid gång. Jag har som mål att du ska få en ökad förståelse över skadan och dess uppkomst, samt hjälpa dig att reducera smärtan så snabbt som möjligt, för att sedan hjälpa dig att tåla ökad belastning för att kunna bli helt besvärsfri.
Behandlingstekniker som jag använder mig av vid fotbesvär kan vara stötvågsbehandling, medicinsk laser/LLLT, olika tejp-tekniker samt relevanta hemövningar som hjälper dig att förbättra funktion och tålighet i fotens vävnader.
Jag tillverkar även ortopediska skoinlägg när detta bedöms kunna lindra smärtan eller förbättra funktionen, och vid hälsmärta brukar jag istället tillverka hälkoppsinlägg som ger en mycket god avlastning av hälben, senfästet och hälkudde.
Boka tid
Välkommen att boka tid så hjälper jag dig att ta reda på orsaken till ditt fotbesvär samt med lämplig behandling och rehab. Klicka på boka-tid knapparna här ovan.
Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.
Tänk på att:
Tips på innehåll:
Så här används informationen du lämnar