fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Fysioterapeut, McKenzie - Mekanisk diagnostik och terapi – MDT, Löparskador, Stukad fot (fotledsdistorsion) & Ortopedisk Medicin International (OMI) - basexamen – Skadekompassen

Din sökning på Fysioterapeut, McKenzie - Mekanisk diagnostik och terapi – MDT, Löparskador, Stukad fot (fotledsdistorsion) & Ortopedisk Medicin International (OMI) - basexamen resulterade i 3 vårdgivare

McKenzie - Mekanisk diagnostik och terapi – MDT

McKenzie metoden - Mekanisk Diagnostik och Terapi (MDT) är en internationellt erkänd metod för bedömning och behandling av smärta i rygg, nacke och extremitetsleder. Metoden utgår ifrån att du som patient är aktiv i din egen behandling, vilket omgående ger dig konkreta verktyg för att själv reducera och läka din skada. Konceptet har utvecklats av Robin McKenzie, fysioterapeut/sjukgymnast från Nya Zeeland. Metoden är idag ett av det mest spridda sätten att behandla ryggbesvär på världen över.

Löparskador

Skador vid löpning drabbar fot, fotled, knä, höft och rygg och de vanligaste skadorna är senskada, muskelskada och led- och ligamentskada som vid hälsporre, stukad fot, ont i knät pga löparknä, meniskskada, artros, hopparknä eller pfss - främre knäsmärta. Skadorna beror framför allt på att löparen ökar sin aktivitetsnivå snabbare än vad kroppen hinner bygga upp den för och ofta sker detta i kombination med en dålig löpteknik. Att göra en löpanalys och lära sig en bra löpteknik är ett bra sätt att förebygga löparskador. Då en löparskada har uppstått hjälper våra vårdgivare; fysioterapeuter, läkare, naprapater och löpcoacher i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sverige dig med diagnostik, behandling för att du snabbast möjligt skall bli frisk och tillbaks i löparspåret igen.

Fysioterapeut

En fysioterapeut är sjukvårdens förstainstans, remissinstans och specialistinstans vid skador och sjukdomstillstånd i rörelseapparaten. Det krävs ingen remiss till fysioterapeut och man kan själv välja vilken sådan man önskar kontakta och boka tid till. En fysioterapeut arbetar med undersökning, bedömning, diagnostisering, behandling och rehabilitering av sjukdomstillstånd i rörelseapparaten. En fysioterapeut är specialiserad inom olika områden som neurologi, reumatologi, ergonomi, fysisk aktivitet och idrottsmedicin, ortopedisk medicin, äldres hälsa, andning och cirkulation, psykosomatiska tillstånd och habilitering och pediatrik. Fysioterapi eller sjukgymnastik är det tredje största vårdområdet efter sjuksköterskor och läkare. Det är en profession som är specialiserad på att förebygga skada och ohälsa samt på att efter skada och sjukdom kliniskt bedöma och diagnostisera tillstånd samt att återfå människor i funktionell rörlighet samt aktivitetsförmåga genom rörelse, behandling och hjälp till egenvård. Första januari 2014 byttes namnet på yrkesgruppen från sjukgymnast och sjukgymnastik till fysioterapeut och fysioterapi.

Ortopedisk Medicin International (OMI) - basexamen

En vårdgivare med OMI basexamen har hög kompetens i bedömning/diagnostisering, behandling och rehabilitering av smärt- och sjukdomstillstånd i rörelseorganen. Det behövs ingen remis till sjukgymnast eller läkare och man väljer själv till vilken sådan man önskar boka tid. Utbildningen OMI (ortopedisk medicin international) är internationell och den är samma för läkare, fysioterapeuter (sjukgymnaster), naprapater och kiropraktorer och löper över ca 4 år. Syftet med utbildningen är att erhålla specialiserade kunskaper i att ställa klinisk diagnos och välja rätt behandling.

Stukad fot (fotledsdistorsion)

En stukad fot kallas även för fotledsdistortion eller fotledsstukning. Att stuka foten är den vanligast förekommande fotskadan och den vanligaste orsaken till smärta och funktionsnedsättning. Hälften av alla stukningar sker under idrottsutövande och av alla idrottsskador är var fjärde en stukad fot. Foten “viker sig” sig i de flesta fall inåt under belastning, i så kallad supination och fotledens utsida sträcks då och mjukdelsvävnaderna på utsidan, under och framför den yttre fotknölen blir skadade. Svullnad, rörelse- och belastningsmärta uppstår.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar