fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Hälkoppsinlägg (styv hälkopp)

Hälkoppsinlägg, även kallad hälkopp, är ett styvt, men sviktande specialinlägg med stabil och högt stöd för häl och mellanfot framtaget av idrottsläkaren Ola Wessmark i slutet av 80-talet. Hälkoppsinlägget är vetenskapligt och kliniskt väl beprövat och rekommenderas av det svenska forskarteamet som behandlingsmetod vid hälsmärta hos barn. Studierna visar signifikant tjockare hälkudde, minskad smärta och kortare utläkningstid hos barn med Severs skada. Hälkoppsinlägget rekommenderas även vid hälsmärta hos vuxna då samma goda effekt ses där. Hälkoppsinlägget är mycket effektivt vid Severs skada, hälsporre, plantar fasciit, hälkuddesyndrom och ömma trampdynor.

Fysioterapeut

En fysioterapeut är sjukvårdens förstainstans, remissinstans och specialistinstans vid skador och sjukdomstillstånd i rörelseapparaten. Det krävs ingen remiss till fysioterapeut och man kan själv välja vilken sådan man önskar kontakta och boka tid till. En fysioterapeut arbetar med undersökning, bedömning, diagnostisering, behandling och rehabilitering av sjukdomstillstånd i rörelseapparaten. En fysioterapeut är specialiserad inom olika områden som neurologi, reumatologi, ergonomi, fysisk aktivitet och idrottsmedicin, ortopedisk medicin, äldres hälsa, andning och cirkulation, psykosomatiska tillstånd och habilitering och pediatrik. Fysioterapi eller sjukgymnastik är det tredje största vårdområdet efter sjuksköterskor och läkare. Det är en profession som är specialiserad på att förebygga skada och ohälsa samt på att efter skada och sjukdom kliniskt bedöma och diagnostisera tillstånd samt att återfå människor i funktionell rörlighet samt aktivitetsförmåga genom rörelse, behandling och hjälp till egenvård. Första januari 2014 byttes namnet på yrkesgruppen från sjukgymnast och sjukgymnastik till fysioterapeut och fysioterapi.

Artros

Stukad fot (fotledsdistorsion)

En stukad fot kallas även för fotledsdistortion eller fotledsstukning. Att stuka foten är den vanligast förekommande fotskadan och den vanligaste orsaken till smärta och funktionsnedsättning. Hälften av alla stukningar sker under idrottsutövande och av alla idrottsskador är var fjärde en stukad fot. Foten “viker sig” sig i de flesta fall inåt under belastning, i så kallad supination och fotledens utsida sträcks då och mjukdelsvävnaderna på utsidan, under och framför den yttre fotknölen blir skadade. Svullnad, rörelse- och belastningsmärta uppstår.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar