fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Fysioterapeut, Systematiskt arbetsmiljöarbete, Löparskador, Knäartros (gonartros) & Ortopedisk kirurgisk rehabilitering – Skadekompassen

Din sökning på Fysioterapeut, Systematiskt arbetsmiljöarbete, Löparskador, Knäartros (gonartros) & Ortopedisk kirurgisk rehabilitering resulterade i 1 vårdgivare

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) genomförs av personal med särskild kompetens inom den fysiska och psykosociala arbetsmiljön. Vanligtvis är det ergonomer, läkare, psykologer och arbetsmiljöingenjörer med vidareutbildning som hjälper arbetsgivaren med att undersöka, genomföra och följa upp verksamheten så att ohälsa och olycksfall i arbetet förebyggs och en tillfredsställande arbetsmiljö uppnås. (se arbetsmiljölagen). Det är arbetsgivarens ansvar att det systematiska arbetsmiljöarbetet bedrivs. För företag med fler än nio anställda krävs skriftlig dokumentation av arbetsmiljöpolicy, rutiner, uppgiftsfördelning och årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. För hjälp med systematiskt arbetsmiljöarbete kan följande yrkeskategorier kontaktas: Företagshälsovård, ergonom, psykolog och arbetsmiljöingenjör.

Löparskador

Skador vid löpning drabbar fot, fotled, knä, höft och rygg och de vanligaste skadorna är senskada, muskelskada och led- och ligamentskada som vid hälsporre, stukad fot, ont i knät pga löparknä, meniskskada, artros, hopparknä eller pfss - främre knäsmärta. Skadorna beror framför allt på att löparen ökar sin aktivitetsnivå snabbare än vad kroppen hinner bygga upp den för och ofta sker detta i kombination med en dålig löpteknik. Att göra en löpanalys och lära sig en bra löpteknik är ett bra sätt att förebygga löparskador. Då en löparskada har uppstått hjälper våra vårdgivare; fysioterapeuter, läkare, naprapater och löpcoacher i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sverige dig med diagnostik, behandling för att du snabbast möjligt skall bli frisk och tillbaks i löparspåret igen.

Fysioterapeut

En fysioterapeut är sjukvårdens förstainstans, remissinstans och specialistinstans vid skador och sjukdomstillstånd i rörelseapparaten. Det krävs ingen remiss till fysioterapeut och man kan själv välja vilken sådan man önskar kontakta och boka tid till. En fysioterapeut arbetar med undersökning, bedömning, diagnostisering, behandling och rehabilitering av sjukdomstillstånd i rörelseapparaten. En fysioterapeut är specialiserad inom olika områden som neurologi, reumatologi, ergonomi, fysisk aktivitet och idrottsmedicin, ortopedisk medicin, äldres hälsa, andning och cirkulation, psykosomatiska tillstånd och habilitering och pediatrik. Fysioterapi eller sjukgymnastik är det tredje största vårdområdet efter sjuksköterskor och läkare. Det är en profession som är specialiserad på att förebygga skada och ohälsa samt på att efter skada och sjukdom kliniskt bedöma och diagnostisera tillstånd samt att återfå människor i funktionell rörlighet samt aktivitetsförmåga genom rörelse, behandling och hjälp till egenvård. Första januari 2014 byttes namnet på yrkesgruppen från sjukgymnast och sjukgymnastik till fysioterapeut och fysioterapi.

Ortopedisk kirurgisk rehabilitering

Ortopedisk kirurgisk rehabilitering är insatser för dig som opererats efter exempelvis fraktur, ledbandsskada, degenerativa sjukdom, totalplastik, ryggåkomma och annan skada i rörelseapparaten, för att du skall återfå så mycket som möjligt av din fysiska och psykiska förmåga.

Knäartros (gonartros)

Knäartros (gonartros) är ett symtomgivande tillstånd av långsamt framskridande ledförändringar med broskförlust samt benpålagringar vid ledkanterna. Vanliga symtom är att det gör ont att gå, komma i och ur bilen, resa sig från sittande eller gå i trappa och knäet kan bli ömt, varmt och svullet. I senare skede kan knäet göra ont även när man vilar. Man vet inte exakt varför man får knäartros men risken ökar om man är överviktig, har skadat sitt knä någon gång eller har dålig muskelstyrka i benen.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar