Ortopedteknisk verksamhet, Ortopedisk & muskuloskeletal medicin, Löpanalys & Plattfot och lågt fotvalv hos vuxna – Skadekompassen
Din sökning på Ortopedteknisk verksamhet, Ortopedisk & muskuloskeletal medicin, Löpanalys & Plattfot och lågt fotvalv hos vuxna resulterade i 1 vårdgivare
Ortopedisk & muskuloskeletal medicin
Ortopedisk och muskuloskeletal medicin innefattar ickekirurgiskt omhändertagande av de sjukdomstillstånd som drabbar rörelseorganen. De flesta skador och smärttillstånd skall inte opereras och ska därför diagnostiseras, behandlas och rehabiliteras av de legitimerade vårdgivare som har särskild kompetens och erfarenhet inom området. Det finns flera erkända utbildningar som ger legitimerade vårdgivare fördjupad kunskap som OMI (ortopedisk medicin international), OMT (ortopedisk manuell terapi) och McKenzie eller MDT (mekanisk diagnostik och terapi).
Löpanalys
Löpanalys innebär att man studerar biomekanik, steglängd, stegfrekvens och studshöjd under löpning. Löparen filmas från olika vinklar och dessa analyseras sedan i slow motion där avvikelser blir mer tydliga. Löpanalys görs oftast med löparen springandes på ett löpband då det är tekniskt svårt att utföra analysen live i löparspåret. Studier visar dock att det är ganska överrestämmande att göra analysen i spåret eller på bandet. Syftet med en löpanalys kan vara att finna en ogynnsam löpteknik. En ogynnsam löpteknik kan innebära ökad risk att drabbas av en löparskada och den anses också kunna vara en bidragande orsak till en befintlig skada. En löpanalys kan även göras för att man önskar förbättra en löpteknik och prestationsförmåge.
Ortopedteknisk verksamhet
Plattfot och lågt fotvalv hos vuxna
Plattfot, Lågt eller högt fotvalv hos barn - vad är normalt och när behövs skoinlägg? När vi föds ser fotvalvshöjden ut att vara nästan obefintlig. Anledningen är att det finns en fettansamlig under benstrukturen där hålfoten ska vara. Under tillväxten reser sig sedan hålfoten och vid 10 års ålder har ca 10 % kvarstående låga fotvalv eller plattfothet. Det är alltså vanligt att barns fötter har låga fotvalv även upp i lågskoleåldern. Vanligtvis är låga fotvalv normalt och orsakar inga besvär. I enstaka fall kan barnets fötter orsaka lidande och en utredning av fötterna kan då vara viktig. Behandling med skoinlägg är vanligt och kan vara en bra metod att få bukt på problem som härstammar från fötterna om viss fottyp föreligger. Det är viktigt att veta när skoinlägg rekommenderas då fötter utan symtom kan vara normalt och skoinlägget då kan orsaka smärta istället för att hjälpa.
Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.
Tänk på att:
Tips på innehåll:
Så här används informationen du lämnar