Ont i hälen
Ont i hälen hos barn och vuxna
Ont i hälen beror på olika saker beroende på ålder. Barn i växande ålder drabbas ofta av överbelastning i själva hälbenet eller i hälsenans infäste på hälbenet, vilket ger smärta under samt i bakre delen av hälen. Vuxna drabbas oftare av överansträngningar i mjukdelar som senor och senornas infästningar i benet vilket kan ge smärta under eller bakpå hälbenet.
Vård vid ont i hälen
Boka en tid för ett fysiskt besök till någon av våra mottagningar.
Ont på undersidan av hälen
Hälsporre – ont rakt under hälens, dess insida och framför hälen
Hälsporre (plantar fasciit eller plantar fascialgi) kallas den bennabb på framkanten av hälbenet som kan ses på röntgen hos vissa individer. Själva sporren anses sällan vara orsak till en aktuell hälsmärta utan istället är det skadan i plantarfascians del före sitt fäste eller oftast i själva fästet mot hälbenet eller mot den eventuella hälsporren (bennabben) som är orsaken till smärtan.
Symtom på hälsporre (plantar fasciit):
- Smärta framför allt under hälen eller i framkant under hälen.
- Mer smärta vid första morgonstegen eller första stegen efter vila/sittande
- Smärtan ökar vid mycket gående och stående och löpning, hopp etc.
- Värre av att gå barfota och bättre av att gå i väldämpade skor
- Bättre av att gå mer på framfoten eller gå på tå
Läs mer om hälsporre/plantar fascialgi
Hälkuddesyndrom – ont under hälen
Hälkuddesyndrom (hälkuddeatrofi eller uttrampad hälkudde) kallas den belastningsrelaterade smärtan under hälen som karaktäriseras av smärta som kommer efter hand av stående och gående på hårt underlag eller i tunna, stumma skor och som blir bättre av vila. Vilken vävnad som är skadad och ger upphov till smärtan är inte helt lätt att klarlägga men den antas komma från själva hälkudden eller benhinnan runt hälbenet.
Symtom på hälkuddesyndrom (hälkuddeatrofi eller uttrampad hälkudde)
- Brännande eller molande smärta mer generellt placerad under hälen
- Smärtan är lägre första stegen efter vila och ökar av mer gående och stående
- Värre av att gå och stå barfota eller i skor med hård/tunn sula och bättre av att gå i dämpade skor eller skor med klack
- Bättre av att gå mer på framfoten eller gå på tå
Behandling vid hälkuddesyndrom
- Hälkoppsinlägg – styva inlägg med djup hälkopp ger bäst avlastning
- Ortopediska skoinlägg
- Tejpning av hälkudden
- Användande av skor med extra mjuk sula – Joyaskor med extremt mjuk sula rekommenderas
- Injektionsbehandling där lokalbedövning sprutas in och fyller upp hälkudden kan ge förbättring av tillståndet
Ont på baksidan av hälen
Hälsenefästestendinopati – ont på baksidan av hälbenet
Ont på baksidan av hälbenet kan bero på överbelastning av hälsenans fäste. Denna smärta retas av aktiviteter som innefattar vadmuskelarbete då kraften som vadmuskeln utvecklar drar i fästet baktill på hälbenet. Skor som trycker mot själva fästet kan också framkalla eller öka denna smärta. Tillståndet är lite svårare att få bukt med än vid vanlig hälseneinflammation men prognosen är ändå god och läker ofta ut av sig själv vid minskning av den provocerande belastningen.
Symtom på hälsenefästestendinopati
- Smärta på baksidan hälbenet
- Smärtan ökar vid löpning, hopp och liknande aktivet
- Smärtan retas av skor som trycker mot baksidan av hälbenet
Behandling vid hälsenefästestendinopati
- Vila eller minskning av provocerande aktivitet
- Användande av skor med mjuk hälkappa
- Excentriska tåhävningar på plan mark (ej i trappa)
- Stötvågsbehandling
- Laser
Slemsäcksinflammation – ont på baksidan av hälen
Det finns två slemsäckar i anslutning till hälsenans fäste mot hälbenet. En strax ovan och framför fästet som ligger som ett skydd mellan hälsena och hälben och en utanför hälsenefästet, mellan detta och huden utanpå. Inflammation i dessa leder till att de vätskefylls och ger smärta då de belastas av tryck. Man kallar en irritation i dessa för akillesbursit respektive subcutan akillesbursit.
Akillesbursit
Akillesbursit ger smärta som placerar sig framför hälsenan och precis i ovankant av hälbenets bakre del. Det brukar bli lite rött och en lätt svullnad eller svampighet kan kännas när man trycker på det. Smärtan provoceras av skor där hälkappan trycker mot området och skadan behandlas bäst med kortisoninjektionsbehandling. Man bör även använda skor med mjuk hälkappa och minska på provocerande aktivitet, vilket kan vara löpning, hopp etc där hälsenan trycker mot själva slemsäcken (bursan)
Subcutan akillesbursit
Subcutan akillesbursit ger smärta som placerar sig på baksidan av hälbenet och ofta syns en rodnad samt att en svullnad eller svampighet kan kännas när man trycker med fingrarna. Det brukar göra ont av trycket från skons hälkappa och ibland måste skor utan hälkappa eller sandaler användas en period. Skadan behandlas med kortisoninjektionsbehandling och ibland kan ett ortopediskt inlägg med hög hälkant som ligger som ett skydd utanpå underlätta läkning.
Haglunds häl – ont och svullen på baksidan av hälen
Haglunds häl (eller Haglunds sjukdom eller syndrom) kallas smärta som kommer på grund av överbelastning av hälsenans infästning i baksidan av hälbenet i kombination med inflammation av slemsäcken mellan hälsenan och hälbenet. Resultat ger ett svullet eller förtjockat hälsenefäste som smärtar vid tryck mot området och/eller vid belastning av hälsenan. Sjukdomen liknas vid Schlatters sjukdom i knät. Tillståndet är ofarligt och läker så småningom ut, men vid akuta besvär rekommenderas kortvarig vila från provocerande belastning eller träningsmoment samt att man bör undvika tryck mot området från skor. Det kan vara nödvändigt att be skomakaren justera skons hälkappa för att minska på trycket.
Symtom vid Haglunds häl
- Smärta på baksidan av hälbenet, där hälsenan fäster in.
- Svullnad eller förtjockning av hälenefästet på hälbenet
- Ömhet över hälsenefästet
- smärta vid tryck från skons hälkappa
- Ibland smärta vid belastning av hälsenan, som vid upphopp, löpning etc.
Ortoser och skydd vid ont i hälen
Nedan har vi valt ut lämpliga produkter för smärtlindring vid hälsmärta ur Rehabotekets sortiment. Vi har valt att ha ett betalt samarbete med Rehaboteket då skydden och företaget svarar upp mot våra krav på funktions-, och produktkvalitét, kompetens, kundservice och snabb och trygg handel.
-
Hälkopp TaluFIT
249,00 krStötdämpande och stabiliserande hälkopp för problem med uttrampad hälkudde och smärta i häl hos barn och vuxen. Lindar vid hälsporre, Severs skada och hälkuddesyndrom.
... -
Hälskydd Cheetah Universal
399,00 krStötdämpande och stabiliserande hälkopp insydd i strumpa för att användas även utan skor för problem med uttrampad hälkudde och smärta i häl hos barn och vuxen.
... -
Hälkil
199,00 krHälkil ger stötdämpning och avlastning av smärta i häl, hälsena och vadmuskel. Hälkilen är tillverkad av ett formstabilt stötdämpande material.
...
Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.
Tänk på att:
Tips på innehåll:
Så här används informationen du lämnar