fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Hälsporre

Vid smärta under hälen har du troligtvis drabbats av hälsporre, det är en av de vanligaste fotskador vuxna drabbas av. Smärtan sitter under hälen, vanligtvis mer mot insidan, eller strax framför hälen ut mot hålfoten. Smärtan beror på att det senstråk som löper från tårna och som fäster under hälen har blivit överansträngt, ömt och känsligt. Tillståndet kan vara månadsvis, ibland längre än ett år, men både smärta och läkningstid kan minska betydligt med avlastning och behandling. Ibland kan en liten bennabb utvecklas från hälbenet, vilken syns på röntgen eller ultraljud som en “sporre”, därav namnet hälsporre.

Vård för hälsporre

Boka en tid för ett fysiskt besök till en expert på hälsmärta och hälsporre. En sådan kan förutom att ställa diagnos och ta fram en behandlingsplan även behandla tillståndet, utforma ett program av medicinska övningar, göra en gånganalys samt hjälpa dig vidare med tillverkning av styva hälkoppsinlägg eller ortopediska inlägg om det bedöms lämpligt.

Du kan också hyra hem och ge dig själv daglig behandling med vår hemlaser samt att du kan söka direkt avlastning och lindring i form av sulor eller mjuka skor. Vi rekommenderar dig också att direkt börja med de övningar vi tipsar om.

Vi svarar alla olika på samma typ av behandling så därför kan en kombination av de väl beprövade åtgärder vi rekommenderar för hälsporre öka chansen att just du snabbare blir frisk och aktiv igen.

Symtom

Smärtan är värre på morgonen och vid de första stegen efter vila och den brukar avta efter en stunds aktivitet för att sedan bli värre igen ju mer du går och står. Smärtan klingar av när man sitter eller ligger. Smärtgraden varierar och är för vissa relativt liten medan den för andra kan vara hög och kraftigt begränsa vardagsaktiviteter. Graden av symtom kan också variera från dag till dag.

Smärtan placerar sig oftast under hälens underdel (1) samt mot dess insida (2). Ibland förekommer smärta och stelhetskänsla i senans mittportion i hålfoten (3). Belastning mot foten (att gå och stå) provocerar smärta på grund av att den svullna och känsliga vävnaden som fäster under hälen trycks ihop samtidigt som den sträcks av den sviktande hålfoten.

Oftast drabbas endast ena foten men det kan förekomma i båda fötterna samtidigt.

Vanliga tecken på hälsporre

  • Smärta på hälens undre och inre del
  • Ökad smärta vid morgonstegen och startstegen
  • Smärtan vid belastningsstart avtar vanligtvis något efter uppvärmning
  • Ökad smärta vid längre tids belastning och smärta som kan ligga kvar efter sådan belastning.
  • Varierande symtom från dag till dag, vissa dagar bättre och andra sämre

Vanlig placering av smärta vid hälsporre. Majoriteten förlägger sin smärta i område 1, därefter 2 och 3

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar