Smärthanteringsmodell
Smärthanteringsmodell för stöd vid hur du kan tänka vid belastning trots sjukdom eller skada.
Vid sjukdom eller skada är rörelsemedicin ofta en viktig medicinsk åtgärd, dvs fortsatt fysisk aktivitet och belastning på en anpassad nivå. Detta stimulerar läkningsmekanismer i vävnaden och kroppen. Det finns olika typer av belastning som en vävnad bör tåla och därför utsättas för under läkningen: långvarig, explosiv, tung, statisk, koncentrisk, excentrisk och töjning/sträckning.
Vad är för lite respektive för mycket belastning?
För lite belastning är sämre och likaså för mycket. Optimerad läkning verkar föreligga vid “lagom” belastning som successivt ökas varefter vävnaden tillfrisknar och tåligheten ökar.
Endast vila bryter ner vävnaden, liksom för mycket belastning utan tid för återhämtning och uppbyggnad gör.
Lagom belastning
Ett bra riktmärke vid de olika typerna av belastning är att den smärta som uppstår eller ökar under eller efter belastningen inte bör överskrida 5 av 10 om max är värsta tänkbara smärta. Den uppkomna eller ökade smärtan bör i tillägg även ha klingat av inom 24 timmar. Det vill säga om smärtan var 4 under eller efter en aktivitet och den inte klingade av förrän efter 30 timmar, så finns det risk att belastningen ändå var för hög.
OBS! Detta är bara ett riktmärke och skiljer sig från individ till individ och skada till skada och är endast att anse som ett stöd att utgå ifrån för att hitta rätt belastnings nivå. Hur din kropp reagerar är vad du skall gå på. Successiv försämring är alltid dåligt och skall undvikas.
Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.
Tänk på att:
Tips på innehåll:
Så här används informationen du lämnar