fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Artrosskola

Artrosskola

Artrosskola är en utformad kurs i sjukdomen artros där syftet är att utbilda den som drabbats samt ge direkta verktyg och behandling för att minska smärta, besvär, fortsatt utveckling av artros samt de inaktivitetssjukdomar som obehandlad artros kan leda till. Behandlingen innefattar både kunskapsökning och medicinsk träning. Artrosskolor finns över hela Sverige och personer med ledbesvär kan söka direkt till artrosskolan eller bli hänvisade dit av vårdgivare. Remiss behövs alltså inte. Fysiska artrosskolan vänder sig till dig med besvär från knä, höft eller hand. Den digitala artrosskolan på nätet vänder sig till dig med artros i knä eller höft och den har 0 kronor i patientavgift då den ingår i primärvården och är landstingsfinansierad.

Ju tidigare i sjukdomsförloppet du går artrosskola, desto bättre effekt har den. Om du tror att du kan ha artros skall du bedömas av en fysioterapeut eller läkare för diagnostik och hjälp med rätt vård.

Effekter av artrosskolan:

 • Mentala förbättringar: Många blir piggare och orkar mer. Vardagen blir lugnare när oron minskar
 • Fysiologiska förbättringar: Man blir mer fysiskt aktiv, vilket också minskar risken för andra sjukdomar som också beror på inaktivitet.
 • 25 % blir av med sin dagliga smärta
 • 88 % upplever minskad smärta i höft och knä
 • 54 % hoppar av väntelistan till operation

Artros i höft och knä - artrosskola minska smärtan på 6 veckor

Artrosskola i olika former

Artrosskola bedrivs i olika former som “Artrosskola, individuell”, “Artrosskola i grupp” och “Artrosskola på nätet”.

Artrosskola, individuell: Du kan söka direkt till en fysioterapeut på din ort för diagnostik av dina ledbesvär och få en individuellt anpassad artrosskola innehållande information, behandling och personligt medicinskt träningsprogram. Du kan även få ytterligare behandling om fysioterapeuten bedömer det behövas. Upplägget av den individuella hjälpen kan se olika ut och utgår bland annat från fysioterapeutens bedömning av ditt besvär.

Artrosskola i grupp: Många rehabmottagningar anordnar artrosskola i grupp där du på mottagningen tillsammans med andra drabbade får utbildning om sjukdomen, du får träffa en artrosdrabbad person som delger sina erfarenheter och du får anpassade övningar för att komma igång med den medicinska träningen. Efter en artrosskola i grupp får du vid behov fortsatt individuell hjälp.

Artrosskola på nätet: Det finns idag en mycket väl fungerande digital artrosskola, “artrosskola på nätet“, där du får utbildning om artros samt individuellt anpassad medicinsk träning, handled av artrosutbildad fysioterapeut som följer dig på distans, genom meddelanden och telefonsamtal, under hela kursen. Fördelen är  att du får samma kvalitativa vård som vid en fysisk artrosskola men du kan genomföra kursen hemma, på jobbet eller på semestern och den har 0 kronor i patientavgift samt att frikort gäller. Du får också en kontinuerlig uppföljning genom meddelanden du kan läsa när det passar dig, utan att du behöver boka möten. Du kan även återgå till utbildningsmaterialet när det passar dig under hela kursen. Detta gör att kursen uppskattas och leder till bra resultat med minskad smärta och ökad aktivitet.

Artrosskola för artros i höft och knä. Kom igång direkt, från hemmet, jobbet eller på semestern.
Artrosskola för artros i höft och knä. Kom igång direkt, från hemmet, jobbet eller på semestern.

Artrosskola på nätet under 6 veckor leder till:

 • minskad smärta
 • minskat behov av smärtstillande medicin
 • minskat behov av operation
 • ökad aktivitet

Läs mer och kom igång här

Artros

Artros är den vanligaste formen av reumatisk ledsjukdom i Sverige. Artros är inte en allvarlig sjukdom i sig men dess konsekvenser kan vara allvarliga genom att ledsmärtan ofta leder till nedsatt aktivitetsförmåga. Nedsatt aktivitetsförmåga leder till ökad risk för en rad allvarliga sjukdomar som övervikt, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, sämre mental kapacitet och hälsa och för tidig död. Den viktigaste och bästa behandling vid artros är därför lagom doserad successivt ökad träning och för att den rätta motivationen för detta skall infinna sig är information och förståelse för sin sjukdom och insikten att man själv råder över “medicinen” och att träning kan hjälpa mycket bra mot själva artrosbesvären och dessutom ger en rad positiva bieffekter som minskad risk för ovanstående allvarliga sjukdomar.

Information och träning vid artros är den första åtgärden sjukvården sätter in, varför alla patienter där misstanke om artros föreligger skall träffa fysioterapeuter för diagnostik och bedömning av besväret, uteslutande av andra sjukdomar och för direkt insatt rätt behandling. Du kan kontakta en artrosutbildad fysioterapeut digitalt på nätet eller genom ett fysiskt besök på mottagningen. Om fysioterapeuten bedömer att vidare utredning i form av fysiskt besök med klinisk bedömning, ultraljud, röntgen, injektionsbehandling eller för bedömning av kirurgiskt ställningstagande behövs så remitterar fysioterapeuten dig vidare för detta. Röntgenundersökning är dock inte nödvändigt för att ställa diagnos utan läggs bara till i undantagsfall.

Artros uppstår genom en obalans mellan nedbrytning och uppbyggnad av ledbrosket som leder till bristande funktion i leden ofta med efterföljande belastningsrelaterad smärta, ledpålagring och snedställning. Att inte röra på sig är en riskfaktor för både fysisk och psykisk ohälsa. Samtidigt är många med artros rädda för att aktivitet ska skada lederna och leda till mer smärta.
Artrosskolan med vetenskapligt underbyggd fakta där fysioterapeuten förklarar sjukdomen och initierar den medicinska träning är därför mycket viktig. Tack vare den kan många operationer undvikas, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

 

 • Skribent

 • Uppdaterat

  2018-05-03

 • Skriv ut

 • Dela

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar