Shop

Meny

Välj från lista

Massagepistol med kvalitet

Massagepistol – Vad är det och vad används de för?

Många har något gång blivit masserade och upplevt effekterna det kan ha på ömma och spända muskler. Massagepistoler är ett relativt nytt verktyg för att uppnå de positiva effekterna av massage men på kortare tid och utan att behöva uppsöka en massageterapeut. Massagepistoler används både som uppvärmning inför en fysisk aktivitet men även för att påskynda återhämtning efter träning.

En massagepistol är en handhållen behandlingsapparat som använder vibrationsterapi i syftet att smärtlindra och slappna av spända muskler. Massagepistoler används ofta av fysioterapeuter, kiropraktorer, naprapater, massageterapeuter och fystränare som en del av behandling. Det går även att köpa massagepistoler för hemmabruk vilket gör dem ett till ett bra alternativ till manuell massage.

Massagepistoler använder så kallad Percussive Massage Therapy (PMT) vilket är en typ av djup bindvävsmassage. PMT anses av vissa vara mer effektiv än traditionella massagemetoder då det når djupare in i muskler och bindväv. Massagepistoler använder snabba slagfrekvenser av lokalt tryck mot muskler i syftet att lätta spänningar. Massagepistoler kan användas över hela kroppen men används främst på rygg, nack, axlar och ben.

Massagepistoler kan ha flera olika effekter på kroppen. Många upplever att massagepistolen hjälper till att lindra smärta och öka rörelsomfång. Som vid klassisk massage anses massagepistoler öka blodgenomströmning i det behandlade området. Det finns visst stöd i forskning för att massagepistoler kan leda till minskad stress och främja avslappning.

Läs mer om massagepistoler, massage och foam rolling i vår artikel här.

  • Skribent

    Mikael Boije af Gennäs, fysioterapeut

  • Uppdaterat

    2023-05-19

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar