fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Hälkoppsinlägg (styv hälkopp), Ont i armen, Skada på Mediala kollateralligamentet & CSPT - Certifierad Idrottsmedicinsk Sjukgymnast – Skadekompassen

Hälkoppsinlägg (styv hälkopp), Ont i armen, Skada på Mediala kollateralligamentet & CSPT - Certifierad Idrottsmedicinsk Sjukgymnast resulterade i 0 vårdgivare

Hälkoppsinlägg (styv hälkopp)

Hälkoppsinlägg, även kallad hälkopp, är ett styvt, men sviktande specialinlägg med stabil och högt stöd för häl och mellanfot framtaget av idrottsläkaren Ola Wessmark i slutet av 80-talet. Hälkoppsinlägget är vetenskapligt och kliniskt väl beprövat och rekommenderas av det svenska forskarteamet som behandlingsmetod vid hälsmärta hos barn. Studierna visar signifikant tjockare hälkudde, minskad smärta och kortare utläkningstid hos barn med Severs skada. Hälkoppsinlägget rekommenderas även vid hälsmärta hos vuxna då samma goda effekt ses där. Hälkoppsinlägget är mycket effektivt vid Severs skada, hälsporre, plantar fasciit, hälkuddesyndrom och ömma trampdynor.

Ont i armen

CSPT - Certifierad Idrottsmedicinsk Sjukgymnast

CSPT sjukgymnaster har steg 3 utbildning i idrottsmedicin samt minst 3 års arbete på mottagning för idrottsmedicin samt att de arbetar aktivt med idrottslag, förbund eller landslag. För fortsatt certifiering krävs att sjukgymnasten håller sina kunskaper och arbetsmetoder aktuella.

Skada på Mediala kollateralligamentet

Det mediala kollateralligamentet är ett stabiliserande ledband på insidan av knät. Dess funktion är att hindra knät från överdriven vackling inåt (valgus). En skada på det mediala kollateralligamentet (MCL-skada) uppstår ofta i samband med trauma, till exempel en tackling mot utsidan av knät. Detta leder till en bristning/stukning av det mediala kollateralligamentet. Smärta på insidan av knät uppstår direkt och det är vanligt med en instabilitetskänsla vid belastning. Svullnad uppkommer ofta på insidan av knät och ibland blir hela knäleden svullen. Behandlingen för skada på det mediala kollateralligamentet är rehabträning, ibland i kombination med stabiliserande ledskydd. Vanligtvis rekommenderas vila från idrott under en period. I sällsynta fall kan det krävas kirurgi.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar