fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Stötvågsbehandling, Blodtrycksmätning, Hamstringsskada & Idrottsmedicin (minst steg 2) – Skadekompassen

Stötvågsbehandling, Blodtrycksmätning, Hamstringsskada & Idrottsmedicin (minst steg 2) resulterade i 0 vårdgivare

Stötvågsbehandling

Stötvågsbehandling eller ESWT (extracorporeal shock wave therapy) är en behandlingsmetod där man använder en apparat som genererar ljudvågor som med en viss styrka och frekvens stimulerar smärtminskande och läkande mekanismer i skadade eller smärtande vävnader. Stötvågsbehandling har använts sedan 80-talet, från början som behandling för njursten men på senare år är det stora användningsområdet muskuloskeletala besvär där syftet är att minska smärta och stimulera till läkning. Framför allt vid långvariga besvär har behandlingsmetoden visat sig vara värdefull. Våra vanligaste smärttillstånd i rörelseapparaten kommer från senor, senfästen, ligament och muskler och vid dessa sjukdomstillstånd är stötvågsbehandling en möjlig behandlingsform för att förbättra hälsotillståndet. Det finns radial stötvågsbehandling (rESWT) och fokuserad stötvågsbehandling (fESWT). Radial stötvågsbehandling används vid vävnadsskador som ligger lednära och fokuserad stötvågsbehandling används både lednära och mot tillstånd som i djupare liggandes vävnader.

Blodtrycksmätning

Idrottsmedicin (minst steg 2)

Idrottsmedicin är: a) att vägleda, omhändertaga och behandla motionären och den tävlande idrottsutövaren b) att utnyttja fysisk aktivitet och idrott i rehabilitering efter sjukdom eller skada c) att understödja och tillrättalägga fysisk aktivitet och idrott för handikappade personer

Hamstringsskada

Hamstringsskada uppstår oftast hastigt och upplevs som att det hugger till i baksidan av låret. Det vanligaste är att det sker i höghastighetslöpning/sprint. Det kan också uppstå i samband med en spark, till exempel ett skott/inlägg inom fotboll. När detta inträffar brukar idrottaren direkt behöva kliva av och låret bör lindas hårt för att minska blödningen som uppstår. Därefter rekommenderas guidad träning av fysioterapeut innehållande styrketräning, löpning och en gradvis återgång i idrott/aktivitet. Återgång efter en hamstringsskada kan ta mellan 2-8 veckor beroende på skadegrad. Vid händelse av en akut skada på hamstrings där du under dagarna efter har svårt att gå samt om du inte längre kan utföra de aktiviteter du vill - är det rekommenderat att söka hjälp hos medicinskt kunnig personal. När du söker till fysioterapeut för en misstänkt hamstringsskada börjar man alltid med en sjukhistoria, anamnes och en undersökning. Därefter fastställer man diagnos och lägger upp en rehabiliteringsplan för att du ska kunna återgå till dina aktivitetsmål. 

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar