fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Akupunktur, Funktionell rörelseanalys, Ont i käkleden, Knäartros (gonartros) & McKenzie/MDT (A-B) – Skadekompassen

Akupunktur, Funktionell rörelseanalys, Ont i käkleden, Knäartros (gonartros) & McKenzie/MDT (A-B) resulterade i 4 vårdgivare

Akupunktur

Akupunktur är en nålbehandlingsform där man med nålar stimulerar välbeprövade punkter vilka anses bättre leda till respons på nålstimulit än områden utanför dessa punkter. För att öka retningen i vävnaden snurras nålarna för hand några gånger under behandlingssessionen eller så kopplas svag ström till dem. En akupunkturbehandling pågår vanligtvis under 20-30 min och 6-10 behandlingstillfällen anses behövas för att uppnå önskad effekt.

Funktionell rörelseanalys

Funktionell rörelseanalys är en kvalitativ rörelseanalys med systematisk observation och subjektiv bedömning av människans rörelsemönster utifrån kunskap från kinesiologin, biomekanik och neurovetenskap. I analysen tas fasta på optimalt (ekonomiskt) och avvikande rörelsebeteende. Man studerar hur rörelsen sker och genom fynden definieras rörelseproblemet. Utifrån detta formuleras en behandlingsstrategi i samarbete med patienten.

Ont i käkleden

Smärta, stelhet och knakningar i käkleden kan bero på tänder, muskler, ligament eller meniskskada i käkleden. Meniskskada i käkleden kan göra det svårt att gapa/öppna munnen samt att det kan knaka och knäppa kring leden.

McKenzie/MDT (A-B)

McKenzie A + B är de två första nivåerna i MDT-utbildningen och innebär specialkunskap i diagnostik och behandling av sjukdomstillstånd i nacke och rygg. En vårdgivare med A + B nivå i McKenzie har god kunskap gällande diagnostik och behandling av sjukdomstillstånd i nacke och rygg. MDT är en internationellt erkänd metod för diagnostisera och behandla besvär i nacke, rygg och leder och undersökningen innefattar en unik, logisk och grundlig genomgång av problem i nacke – rygg, leder och muskler. Med kännedom om hur olika rörelser påverkar smärta och rörlighet kan en MDT-utbildad sjukgymnast/fysioterapeut komma fram till vilken typ av problem patienten har. Genom den strukturerade undersökningen, behandlingen och de förebyggande åtgärderna får patienten verktyg att hjälpa sig själv. Patienten får förståelse för sitt smärttillstånd och får lära sig att själv avhjälpa sitt problem och slippa smärtor. Yttersta målet med MDT är att förebygga att nya besvär uppstår och en av huvudprinciperna är att patienten ska bli oberoende av andras hjälp och behandling. Många patienter kan vittna om att deras livskvalité ökat då de lärt sig hantera sitt smärttillstånd själv.

Knäartros (gonartros)

Knäartros (gonartros) är ett symtomgivande tillstånd av långsamt framskridande ledförändringar med broskförlust samt benpålagringar vid ledkanterna. Vanliga symtom är att det gör ont att gå, komma i och ur bilen, resa sig från sittande eller gå i trappa och knäet kan bli ömt, varmt och svullet. I senare skede kan knäet göra ont även när man vilar. Man vet inte exakt varför man får knäartros men risken ökar om man är överviktig, har skadat sitt knä någon gång eller har dålig muskelstyrka i benen.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar