Shop

Meny

Välj från lista

Hälkoppsinlägg – styv hälkopp vid hälsmärta

Hälkoppsinlägg – en styv hälkopp med maximalt stöd av häl och hålfot

Hälkoppsinlägg är en särskild typ av ortopediskt skoinlägg med en styv djup hälkopp vilken ger maximal avlastningen av hälens hälkudde (fettkudde) och hälben samt ett gott stöd för hålfoten med en neutraliserande guidning av fotens position. Hälkoppen har god evidens vid Severs skada (överbelastning i hälbenet hos barn), vilket betyder att dess egenskaper och effekt vid denna skada har bevisats i flera studier. Dess egenskaper och effekter förklarar också varför den ger så god avlastning även till vuxna individer med olika typer av hälsmärtor som exempelvis plantar fasciit, hälsporre, hälkuddesyndrom eller hälkuddeinsufficiens.

Boka tid för det bästa inlägget vid hälsmärta – hälkoppsinlägg

Filtrera på län eller ort för att finna dem närmast dig.

Hälkoppsinlägg

Inlägget ser inte riktigt klokt ut, men det ger överlägset bäst stöd för häl och hålfot och upplevs skönt då den följer din fot exakt och ger ett tydligt men sviktande stöd så att foten kan fortsätta att flexa som den skall.

Hälkoppsinlägg med djup styv hälkopp. Det bästa inlägget vid ont i hälen

Hälkoppsinlägg är en styv hälkopp med gott stöd för hålfoten som gjuts direkt på foten. Den stelnar relativt fort och dess form efterliknar hålfotens och hälens form i avlastat läge så gott som identiskt. Dess höga kanter och djupa styva hälkopp ger ett mycket gott stöd för både hålfot och hälkudde vilket ger flera positiva effekter. Framför allt hindrar den hälkudden att plattas ut vid belastning, den gör hälkudden tjockare och hårdare vilket optimerar hälkuddens dämpande förmåga. Konstruktionen gör även att mycket belastning tas upp i hålfoten i stället för i hälen. Detta gör att ytan rakt under hälen och hälbenet utsätts för betydligt mindre belastning vid varje steg.

Vetenskapligt bevisade effekter av hälkoppsinlägg

Följande effekter framkom vid användande av hälkopp i skor hos barn med överbelastning i hälbenet, så kallad Severs skada:

Bevisade effekter av hälkoppsinlägg

  • Tjockare hälkudde (fettkudde)
  • Minskat maximalt tryck under hälen
  • Snabbare utläkning av Severs skada
  • Minskad eller eliminerad smärta i hälen

Andra effekter av hälkoppsinlägg

  • Motverkar pronation
  • Stödjer hålfoten och motverkar lågt fotvalv
  • Framfotspelott kan formas in för avlastning av det främre valvet
  • Minskad belastning i framfotens trampdyna
  • Ger ett dynamiskt stöd – tillåter fotens naturliga rörelse och svikt
  • Är mycket skön att gå i

När skall jag använda hälkoppsinlägget?

Eftersom hälkoppsinlägget leder till maximal avlastning hälkudde och hälben är det framför allt vid smärttillstånd relaterade till dessa vävnader som hälkoppen har bäst effekt jämfört med andra typer av ortopediska skoinlägg.
Hälkoppsinlägget ger dock även stöd får hålfoten (det mediala fotvalvet), motverkar pronation samt minskar belastningen under framfoten och rekommenderas därav vid följande skador och smärttillstånd.

  • Severs skada – ont i hälen hos barn på grund av överbelastning i hälbenets tillväxtzon
  • Plantar fasciit och hälsporre – ont i hälen hos vuxna
  • Hälkuddesyndrom och hälkuddeinsufficiens – ömma hälar hos vuxna
  • Besvär relaterade till överpronation
  • Låga fotvalv
  • Metatarsalgi – ont under främre trampdynan i foten. Hälkoppen reducerar belastningen även i framfoten genom att mer belastning sker i hålfoten/mellanfoten.

Skötselråd

Hälkoppen har en normal hållbarhet på 6-12 månader innan den till slut spricker. Fotsvett (kroppssalter) torkar snabbare ut plasten varför den bör sköljas i vatten regelbundet (någon gång per dag eller några gånger i veckan). Den bör inte utsättas för starkt solljus eller hög temperatur då den då kan tappa sin form och funktion.

Hälkoppen – en svensk uppfinning

Hälkoppsinlägget uppfanns av den idrottsintresserade läkaren Ola Wessmark i slutet av 1980-talet. En typisk patient på den idrottsklinik han arbetade på, en fotbollspelande kille med hälsmärta, nöjde sig inte med de vanliga råden om vila utan tyckte att Ola skulle ”göra något” också. Ola tänkte till och tillverkade av den gipsplast de hade ett specialinlägg som gav stöd för hälen och hålfoten. Killen stoppade dem i skorna och sa ”nu känns det ingenting” och sprang iväg och spelade fotboll igen.
Då det finns många barn som lider av hälsmärta i åldrarna 9-15 år började Ola tillverka fler hälkoppsinlägg och fascinerades av effekten av den. Enligt Olas egen efterforskning hade var fjärde barn i en idrottsförening ont i hälen och i en skolklass hade var tionde ont i hälen.
Berättat av Ola själv på presentationsdagen av Perhamres avhandling om Severs skada och hälkoppen i Värmland 2012.

Därefter började läkaren Stefan Perhamre på samma idrottsklinik i Värmland och blev inspirerad av Olas inlägg och dess effekt. Stefan bestämde sig då för att göra sin avhandling om Severs skada (hälsmärta hos barn) samt effekten av hälkoppsinlägget. Tyvärr gick Stefan bort innan avhandlingen blev klar men flera av hans studier är nu publicerade. Resultaten är fantastiska och många lyckliga barn och vuxna har haft och kommer ha god hjälp av det arbete som Ola, Stefan och forskargruppen i värmland har åstadkommit.

  • Skribent

  • Uppdaterat

    2023-05-26

  • Skriv ut

  • Dela

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar