fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Ortopedisk medicin - OMI, Löparskador & Hälsporre (plantar fasciit) – Skadekompassen

Ortopedisk medicin - OMI, Löparskador & Hälsporre (plantar fasciit) resulterade i 10 vårdgivare

Förslag på djupare filtrering

Ortopedisk medicin - OMI

Ortopedisk medicin är diagnostisering och ickeoperativ behandling av det muskuloskeletala systemet. De flesta sjukdomstillstånd i rörelseapparaten skall primärt omhändertas icke operativt och bör därför bedömas och behandlas av vårdgivare med kompetens inom området. OMI (ortopedisk medicin international) är en vidareutbildning för fysioterapeuter (sjukgymnaster), läkare och naprapater och leder till särskild kompetens rörande diagnostik och behandling och löper över ca 2-4 år för att nå bas- respektive högre examen (basic exam respektive advanced exam).

Löparskador

Skador vid löpning drabbar fot, fotled, knä, höft och rygg och de vanligaste skadorna är senskada, muskelskada och led- och ligamentskada som vid hälsporre, stukad fot, ont i knät pga löparknä, meniskskada, artros, hopparknä eller pfss - främre knäsmärta. Skadorna beror framför allt på att löparen ökar sin aktivitetsnivå snabbare än vad kroppen hinner bygga upp den för och ofta sker detta i kombination med en dålig löpteknik. Att göra en löpanalys och lära sig en bra löpteknik är ett bra sätt att förebygga löparskador. Då en löparskada har uppstått hjälper våra vårdgivare; fysioterapeuter, läkare, naprapater och löpcoacher i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sverige dig med diagnostik, behandling för att du snabbast möjligt skall bli frisk och tillbaks i löparspåret igen.

Hälsporre (plantar fasciit)

Hälsporre (plantar fasciit eller plantar fasciepati) kallas den skada som drabbar senstråket under foten. Syftet med detta senstråk är att stödja hålfotens båge och hindra hålfoten att sjunka ihop vid belastning. Vid stillastående och vid varje steg vi tar uppstår dragbelastning i senstråket och dess fästen samt tryckbelastning från underlaget mot fästet i hälbenet. När denna belastning blir för stor uppstår skada, svullnad och smärta, vilken vanligtvis placerar sig på insidan under hälen och/eller i framkant av och under hälen vid gående och stående. Behandling vid hälsporre är egenvård som cirkulationsträning, töjning, tungt belastad träning samt avlastning med hälkoppsinlägg, skoinlägg, tejpning och uppträning av stödjande muskulatur samt läkningsstimulerande behandling som stötvågsbehandling, laserbehandling, injektionsbehandling. I sällsynta fall även operation.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar