fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Stötvågsbehandling, Klinisk undersökning och diagnostik, Ont i armbågen & Haglunds deformitet – Skadekompassen

Stötvågsbehandling, Klinisk undersökning och diagnostik, Ont i armbågen & Haglunds deformitet resulterade i 9 vårdgivare

Förslag på djupare filtrering

Stötvågsbehandling

Stötvågsbehandling eller ESWT (extracorporeal shock wave therapy) är en behandlingsmetod där man använder en apparat som genererar ljudvågor som med en viss styrka och frekvens stimulerar smärtminskande och läkande mekanismer i skadade eller smärtande vävnader. Stötvågsbehandling har använts sedan 80-talet, från början som behandling för njursten men på senare år är det stora användningsområdet muskuloskeletala besvär där syftet är att minska smärta och stimulera till läkning. Framför allt vid långvariga besvär har behandlingsmetoden visat sig vara värdefull. Våra vanligaste smärttillstånd i rörelseapparaten kommer från senor, senfästen, ligament och muskler och vid dessa sjukdomstillstånd är stötvågsbehandling en möjlig behandlingsform för att förbättra hälsotillståndet. Det finns radial stötvågsbehandling (rESWT) och fokuserad stötvågsbehandling (fESWT). Radial stötvågsbehandling används vid vävnadsskador som ligger lednära och fokuserad stötvågsbehandling används både lednära och mot tillstånd som i djupare liggandes vävnader.

Klinisk undersökning och diagnostik

Klinisk undersökning och diagnostik innefattar att tolka patientens anamnes (sjukhistoria) samt fynden vid den kroppsliga undersökningen och uttrycka detta i en diagnos eller sjukdomstillstånd. Syftet med klinisk diagnostik är förutom att finna sjukdomstillståndet som ligger bakom patientens symtom och besvär även söka efter vad som kan ha orsakat sjukdomstillståndet samt föreslå lämpliga åtgärder, behandlingsalternativ och egenvård för att patientens tillstånd skall förbättras. Läs mer om klinisk undersökning och diagnostik.

Ont i armbågen

Haglunds deformitet

Haglunds deformitet, även kallad Haglunds häl, är en exostos (benutväxt) på hälbenet. Denna benutväxt uppkommer längst bak, ovanpå hälbenet, precis där hälsenan fäster in i hälbenet. Detta är tätt sammankopplat till besvär med hälsenans infästning (distal akillestendinopati) och inflammation i den retrokalkaneala bursan (bursit). Ofta förekommer en förtjockning och svullnad precis vid hälsenans infästning mot hälbenet. Det behandlas i första hand med träning, stretching samt anpassning av skor och med förhöjning av hälen. I sällsynta fall krävs kirurgi.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar